Nemocnice v kraji se potýkají s rostoucím počtem hospitalizovaných lidí s onemocněním covid-19

30. listopad 2021 08:41

V Královéhradeckém kraji i nadále přibývají počty nově nakažených lidí covidem. Denní přírůstky dokonce překonaly hranici 1000 případů. V nemocnicích také narůstají počty hospitalizovaných pacientů s onemocnění covid-19. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jich leží zhruba stovka. Další informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Přibližně třetina z covidových pacientů v hradecké fakultní nemocnici vyžaduje intenzivní péči. Kvůli nárůstu pacientů připravuje Fakultní nemocnice v Hradci Králové otevření dalších covidových oddělení. To povede k tomu, že se bude muset přesunout personál z jiných oddělení a tím pádem se omezí další neakutní výkony.

Podobná situace je i v krajských nemocnicích, kde se také kvůli starosti o covidové pacienty musí rušit některá neakutní péče. Co se týče hospitalizovaných pacientů s covidem v krajských nemocnicích, tak momentálně jich tam je zhruba devět desítek.

Čtěte také

Potýkají se nemocnice i s nedostatkem personálu?

Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové aktuálně chybí více než tři stovky zaměstnanců. Ty jsou doma nejen kvůli covidu, ale také například kvůli chřipce a nebo se starají o někoho nemocného v rodině. Takže to situaci kolem koronaviru ještě komplikuje.

Personál chybí i v krajských nemocnicích, nicméně podle informací z hejtmanství se jedná pouze o mírný výpadek.

Čtěte také

Denní přírůstky nových případů koronaviru v našem kraji překovaly i hranici 1000 případů denně. Stíhají hygienici ještě trasovat?

Kvůli velkému počtu nově nakažených se jim i přes pomoc externistů nedaří kontaktovat úplně každého, počet pozitivních, kterým zavolají, se pohybuje mezi 60 a 70 procenty.

Mezi těmi nově nakaženými lidmi koronavirem jsou podle krajských hygieniků z velké části děti a mladiství. Ještě bych dodala, že nejvíce pozitivních v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je aktuálně v Královéhradeckém kraji na Hradecku a Rychnovsku, naopak nejméně na Náchodsku.

Spustit audio

Související