„Nemám se kam vracet.“ Zemřel Dušan Klein. Poslechněte si jeho poslední rozhovor na Dvojce

10. leden 2022, aktualizováno

V neděli 9. ledna 2022 po dlouhé nemoci zemřel filmový režisér Dušan Klein. Tvůrci kultovní série o „básnících“ bylo 82 let. Rozhovor Dvojce dal naposledy v roce 2017.

„Já jsem takovej zvláštní člověk, žijící všude a nikde. A mám pocit, že se nemám kam vracet,“ říká Dušan Klein v pořadu Kdo židli má, bydlí z roku 2017. „Mé dětství bylo smutné. Židovské dítě za války. Koncentrační tábor a tak dále.“

„Jsem rozený v Michalovcích a nebyl jsem tam až do roku 2016, kdy mě tam pozval starosta, že mi chtějí udělit čestné občanství. Starosta mě prováděl městem a říká mi: Tady stál barák, ve kterém jste bydleli, a až umřete, tak tu ulici pojmenujeme po vás. Tak to má strašnou radost,“ vtipkoval Klein.

Dvojka v souvislosti s úmrtím režiséra Dušana Kleina chystá změnu dnešního programu: od 20:00 odvysíláme Nostalgické muzeum zábavy s Dušanem Kleinem z roku 1998.

Ještě držím kořen Kleinů

„Rád vzpomínám na období po válce. Byl jsem mezi 500 dětmi vybranými na výkrm, zdravotní pobyt do Švédska. K té švédské rodině, u které jsem byl, jsem tak přilnul, že mě chtěli adoptovat. Ale maminka to odmítla, tak jsem se vrátil…“

„Byli jsme tři bratři. Zbyl jsem jediný. Ještě držím kořen Kleinů, dokud to jde,“ říká oblíbený režisér v rozhovoru s Milanem Heinem a Martou Kubišovou. Poslechněte si celý záznam.

autoři: Milan Hein , Marta Kubišová , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.