Nejdůležitější ženy v životě Jana Wericha. Nová kniha ukazuje život manželky, dcery a vnučky

31. březen 2022

Tři generace žen Jana Wericha, českého herce a klíčové osobnosti Osvobozeného divadla. Manželka Zdena, dcera Jana a vnučka Zdena řečená Fanča. Jejich životní příběhy zahalené mnoha dohady odkrývá v knize O Janě a Zdenkách Werichových spisovatelka a scénáristka Tereza Brdečková.

Její přátelský vztah s Werichovou vnučkou Fančou stál u zrodu knihy, setkání po letech bylo prvotním impulzem. „Ona vyjádřila takový smutek, že o její matce Janě Werichové, pokud se tady něco dozvíme, tak jsou to bulvární záležitosti o tom, že tu rodinu nějakým způsobem trápila. Kromě toho, že ve skutečnosti byla Fanče skvělou matkou, tak to byla velice nadaná žena. Dnes by obstála v moderních malých divadlech a byla především výborná překladatelka z americké angličtiny, protože celý život zůstala svým způsobem Američankou,“ vypráví Tereza Brdečková.

Přebal knihy Terezy Brdečkové O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha

Publikace na více než třech stech stranách čerpá z dosud nepublikované rodinné korespondence či z Werichových soukromých deníků. Zdrojem bylo také vyprávění a archivní materiály Werichovy vnučky Zdeny Hulik, historicky ověřená fakta, Werichovy knihy či televizní a rozhlasové pořady. Část materiálů vychází i z archivu autorky Terezy Brdečkové, z vyprávění a textů jejího otce, scenáristy a výtvarníka Jiřího Brdečky, který se s Werichem znal a spolupracoval s ním. „Nedá se říct, že by byli úzcí přátelé, ale byla tam velká vzájemná úcta a vzájemná sympatie. Otec tam chodíval a Werich byl mým rodičům na svatbě za svědka.“

Kníha O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha předkládá život Werichových žen na pozadí společenské atmosféry v Československu a zavede vás do světa Werichových divadelních představení, večírků a společenských setkání v jeho vile na Kampě. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio