Nedoporučujeme napouštět bazén z vodovodu. Můžete výrazně snížit tlak v síti, upozorňuje mluvčí PVK Tomáš Mrázek

Vodovodní síť v hlavním městě měří 3500 kilometrů a společnost Pražské vodovody a kanalizace ji nechává snímkovat satelitem. Nejen o tom hovořil v pořadu K věci tiskový mluvčí Tomáš Mrázek.

Monitoringem vodovodní sítě se snaží společnost Pražské vodovody a kanalizace odhalovat skryté úniky vody, využívá k tomu satelitní snímkování. Technologie pracuje na stejném principu jako při hledání vody na Marsu.

„Pronajmeme si družici, tomu provozovateli řekneme časový úsek a lokality, které má snímkovat. On to pak následně vyhodnotí a seznámí nás s tím, jestli v dané lokalitě byl nějaký problém a potenciální únik pitné vody,“ upřesňuje Tomáš Mrázek.

Jak dostat vodu do bazénu

S teplým počasím nastává také sezóna pro venkovní bazény. Jejich napouštění z vodovodní sítě ale Pražské vodovody a kanalizace nedoporučují. „Ten problém je jednak v kvalitě vody, když si začnete prudce napouštět bazén, můžou se v té vodovodní síti zvednout sedimenty a vy si ho napustíte zakalenou vodou. Další problém je ten, když stejný nápad dostanou i vaši sousedi, můžete výrazně snížit tlak ve vodovodní síti.“

Podle Tomáše Mrázka je případné napouštění z vodovodní sítě vhodné provádět v noci mimo špičku, nejlépe pomalu tzv. na půl kohoutku. Jako možnost předejít problémům nabízejí Pražské vodovody a kanalizace napouštění bazénů vodou z cisteren.

Tématem pořadu K věci byly také nelegální odběry vody, kolik jich za minulý rok bylo? Jak nechat zkontrolovat vodu ve studni? A jak fungují v létě mlžítka? Poslechněte si celý rozhovor.