Nastal už čas vysadit cibule tulipánů, nebo máme v teplém podzimu dát přednost krokusům a narcisům?

28. říjen 2022

Na podzim vysazujeme cibule tulipánů, ale také krokusů, narcisů, okrasných česneků a dalších oblíbených cibulovin, které na jaře v zahradě rozehrají koncert barev. Jaká teplota je pro sázení cibulí ideální? Na jaké stanoviště tulipány patří, jak hluboko cibulky vkládat? A jak si poradit v místech, kde řádí hryzci a spol.? Poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Mám známého, který pěstuje desítky, možná i stovky odrůd tulipánů. Bavili jsme se o tom minulý týden. Říkal, že začíná sázet. A já na to, že je ještě teplá zem a jestli už je dává podruhé, potřetí na stejné místo, že budou chytat šedou hnilobu.

Odpověď zněla, co mám dělat, až ta zem vychladne, tak už bych to nemusel stihnout. Čekají mě totiž ještě krokusy, narcisy a další druhy. I těm by měl člověk vyhovět a sázet je, až zem vychladne. Takže, když máte plochy velké, už byste měli být v plné práci, jestli máte jen pár cibulek, které vysadíte během hodiny, počkejte ještě. Do konce listopadu nemáte zmeškáno.

Ony tulipány jsou na tom hůř než narcisy, krokusy a další. Jednak je žerou hryzci a jim podobní experti, ale také podléhají snadněji houbovým chorobám. Navíc se hůř rychlí a pak vracejí do formy, aby kvetly znovu. Laicky řečeno, aby vyrostly cibulky nové, musí ta stará zahynout. Zatímco cibule narcisů narůstají do objemu, po straně té největší a nejstarší tvoří nové mladé cibule, tulipán má každý rok cibule nové.

Pokud je dostatečně vyživený a v zemi není na stejném místě moc dlouho, pak jsou ty cibule stejné nebo větší. Pokud je na stejném místě delší čas, bude jich sice víc, ale menších. Tulipán, který vytvoří jen 2 listy, příště nevykvete. Botanické tulipány, které necháme na jednom místě dlouho, už prakticky nenajdeme. Každým rokem se v zemi zatáhnout hlouběji a zalezou klidně třicet centimetrů pod povrch.“

Na kolik stupňů by měly klesnout denní teploty, abychom se mohli pustit do výsadby cibulí tulipánů? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související