Napravovatelka agresivních psů E. M. Baco: Můj Conánek je hrdina

26. leden 2023

Extrémně agresivní a zlý, navíc v zoufalém stavu. Po roce ale poslušný, hodný a oddaný pes Conan, kříženec brazilské fily a německého ovčáka. Paní Emilia Miluše Baco z něj za rok udělala úplně jiného psa.

Povoláním je účetní, jinak ale bývalá cvičitelka fitness a boxerka. Také motorkářka, amatérská malířka a spisovatelka. Především ale trenérka agresivních a zlých psů... Emilia Miluše Baco, rodačka z Příbrami, která od roku 1972 žije v Praze.

Kříženec brazilské fily a německého ovčáka pes Conan

„Když mi odešel můj milovaný labrador Bedřich, už jsem nechtěla žádného psa. Pak se ale objevil Conan,“ říká paní Emila a pokračuje: „Objevila se slečna se psem, který byl v naprosto zoufalém stavu. Byl nemocný, podvyživený, krvavé jizvy, mokvavé rány, neléčené zlomeniny, strupy… Protože ho nikdo nezvládal a celá rodina se ho bála, byl pes dva měsíce zavřený ve sklepě. Slečna ho chtěla dát pryč. Conan se mi ale podíval do očí a já řekla, že si ho vezmu.“

Emilia Miluše Baco

Když si ho ale paní Emilia dovedla domů, zjistila, že se jedná a velmi agresivní a zlé zvíře. Nejprve s ním byla 3 týdny doma a na zahradě. Když na ni zaútočil, ignorovala ho, otáčela se k němu zády. Jak sama říká, někdy to bylo velmi těžké. „Jsem Conanova pátá majitelka. Když jsem si ho vzala, bylo mu teprve 14 měsíců. Hledala jsem i odbornou pomoc, která by ho agresivity zbavila. Všichni mi ale řekli, že se s ním nedá nic dělat. Zůstalo to na mně,“ popisuje paní Emilia.

Kříženec Brazilské fily a Německého ovčáka Conan dnes pomáhá paní Baco s převýchovou a tréninkem podobně agresivních psů. Jedné fence dokonce zachránil život: „Moje kamarádka má chovatelskou stanici Labradorů a jedna fenka zrovna rodila. Byla na tom hodně špatně. S Conanem jsme za nimi jeli na veterinu, on si bez jakýchkoliv protestů nechal napíchnout žílu a fenku i s jedenácti štěňaty zachránil,“ líčí dnes již hodného, poslušného a oddaného psa Conana paní Emila Baco a dodává, že bez jeho pomoci by rehabilitace těžce agresivních psů rozhodně musela dělat jinak.

Paní E. M. Baco napsala o své zkušenosti s agresivním a zlým psem Conanem dvě knihy. V té první „Bude dobrej“ autenticky popisuje jeden rok života s agresivním psem. Ta druhá „Je dobrej“ je volné pokračování s podtitulem „Nenapravitelný pes neexistuje“.

Kříženec brazilské fily a německého ovčáka pes Conan
Spustit audio