Nahrávky dvou mistrů světa ve hře na foukací harmoniku mohou navodit chvíle pohody

9. srpen 2021

V hlavní roli Vlídných tónů tentokrát bude foukací harmonika. Pokud jde o interprety, zůstaneme víceméně na domácí půdě, i když melodie, které zaznějí, budou ve valné většině zahraničního původu.

Možná si někdo ze čtenářů a posluchačů vzpomene na zejména v 50. letech a ještě na začátku následné dekády v Čechách docela populární Echo kvartet. Vedl ho mistr světa ve hře na diatonickou foukací harmoniku, brněnský rodák Rudolf Kachlíř, který ve své době sbíral vavříny i na jiných mezinárodních přehlídkách. A na harmoniku hráli též ostatní členové této skupiny, která nejprve působila jako trio a byla svázána se Slavkovem, kde Rudolf Kachlíř bydlel. 

Nahrávky Echo kvartetu snesou jistě srovnání i po zvukové stránce s nahrávkami podobně zaměřených zahraničních souborů, například se slavnými americkými Three Suns.

Kdyby nic jiného, tak mnohým z vás mohla utkvět v paměti znělka motoristického a ze Slovenska vysílaného magazínu Pozor, zákruta, tedy svým původem velmi stará skladba Yes, Sir, That’s My Baby  autorů Waltera Donaldsona a Guse Kahna, která žila svým zvláštním životem v Československu právě i zásluhou Echo kvartetu.

Čtěte také

A touto instrumentálkou, která kdysi dávno vyšla i na desce Supraphonu, optimisticky vstoupíme do programu Vlídných tónů, v nichž můžete ocenit souhru harmonik Echo kvartetu v jeho rozmanitém repertoáru třeba s Jásavou-Mělnickou polkou a také romantickou Ramonou.

Chvíle pohody při poslechu Vlídných tónů může navodit i několik skladeb s dalším, v tomto případě dokonce čtyřnásobným mistrem světa ve hře na foukací harmoniku a také středoškolským učitelem tělocviku z Moravy Lubomírem Plevou.

Ten natočil s Ostravským rozhlasovým orchestrem vedle jiných skladeb evergreen Smoke Gets In Your Eyes. Zřejmě nejvíce se však Lubomír Pleva, který zemřel před 23 roky, zapsal do posluchačského povědomí svou intepretací slavné melodie z filmu Tenkrát na Západě, která prý zaujala i samotného autora Ennia Morriconeho a která obstará finále pořadu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související