Na dovolenou s sebou přibalte i lék na alergii

3. srpen 2022

Letní dovolené do zahraničních destinací jsou v plném proudu, a kdo by nechtěl vyzkoušet nějakou specialitu místní kuchyně. Jenomže se může stát, že něco okusíme a teprve poté zjistíme, že jsme na dané jídlo silně alergičtí. Lék na alergii může nepříjemnou reakci včas zastavit.

Během svého života postupně zjišťujeme, na co jsme alergičtí. Některé typy alergií se ale mohou projevit nečekaně i v dospělosti. Obzvláště to hrozí při cestování.

Letní dovolené do zahraničních destinací jsou v plném proudu, a kdo by nechtěl vyzkoušet nějakou specialitu místní kuchyně nebo si pochutnat na čerstvých mořských plodech.

Alergie se projevuje jinak než otrava

Pokud během dovolené okusíme nějakou místní pochutinu, o které nevíme, že jsme na ni silně alergičtí, reakce je okamžitá. Nejčastěji se alergie po požití jídla projeví tím, že začnou rychle otékat sliznice především úst, rty, někdy i krku. Začne se motat hlava, postižený se silně potí, motá se.

Pokud je takováto reakce krátce po požití nějakého pokrmu, je nutné vynutit zvracení, aby se alergen obsažený v pokrmu dále cestou zažívacího traktu nevstřebával a postiženého ještě více nealergizoval. Sliznice také začneme chladit ledem nebo studenou vodou. Při silné reakci je na místě navštívit lékaře.

Velkým nebezpečím je anafylaktický šok

Anafylaktický šok přichází velmi rychle a dotyčný je v přímém ohrožení života. Postiženému začne bušit srdce, začne se silně potit, motá se, začne otékat, má problém s komunikací a rychle upadá do bezvědomí.

V těchto případech není na co čekat a je na místě okamžitě volat záchrannou službu. Postižený je často v takovém stavu, že ani tento úkon není schopný vykonat a je na jeho okolí, aby situaci okamžitě řešilo. Kromě kontaktování záchranné služby je nutné, aby někdo u postiženého zůstal a v případě jeho bezvědomí hlídal průchodnost dýchacích cest a poskytl první pomoc.

Nejvíce nečekaných reakcí je na vosy a včely

Silné alergické reakce se někdy mohou dostavit nečekaně právě v cizím prostředí, kde se setkáváme s jinou florou i faunou a jinou gastronomií. Stále častější jsou také akutní alergie na vosí a včelí žihadla. Je to tím, že tento hmyz je stále více infikovaný.

Žihadlo, které nám ještě před 10 lety nečinilo větší potíže, nám může najednou velmi zkomplikovat dovolenou. Pro „strýčka Příhodu“ se tedy rozhodně vyplatí si na dovolenou sebou kromě dezinfekce přibalit i lék na alergii. A co je nejdůležitější, mít ho stále po ruce. Na výletě vám doma v hotelu moc nepomůže. Pokud se totiž nějaká alergická reakce začne projevovat, rychlost jeho užití je pro další rozvoj alergické reakce zásadní.

Medúzy si zblízka neprohlížejte

V jižních krajinách jsou v mořských oblastech nově také problémy s medúzami. Žahnutí medúzou je bolestivé a postiženému způsobí nepříjemné puchýřkovité reakce na kůži, které mohou mít až intenzitu popáleniny. V tomto případě je nutné postižené místo opět chladit.

Určitě pak budete rádi, že jste si sebou na dovolenou přibalili do lékárničky také kvalitní mast na popáleniny. Právě na medúzy se ale stále častěji vyskytují i alergické reakce. Pokud tedy v moři na jihu Evropy zahlédnete medúzu, rozhodně se nesnažte si jí zblízka prohlédnout a varujte především děti.

Spustit audio

Související