Myslím, že moje rodina a toto místo, Galerie Na konci světa, jsme si byli souzeni, říká Johanka Hosnedlová Hubičková

5. červen 2023, aktualizováno

V severním cípu zámeckého parku ve Veltrusech stojí od 1. poloviny 18. století budova, které se říká Holandský selský dům. Původně byla zahradnictvím, pak dlouhá léta hájovnou, a dnes tu sídlí Galerie Na konci světa s přilehlým hospodářským dvorem. Už 8 let zde s rodinou žije novinářka Johanka Hosnedlová Hubičková. Jaká náhoda je do domku v zámeckém parku přivedla?

„To byl takový malý zázrak,“ vzpomíná. Spoustu let žili v mělnickém bytě, kde se Johanka, původně dívka z vesnice, necítila dobře. Oba s manželem měli a mají náročné povolání, kterému věnují mnoho času. Johanka za mikrofonem v rádiu nebo v televizi, její muž veterinář zase u zvířat. Na opravy starého domu si netroufli, kde by na to vzali čas, a pořídit si nový dům? To by zase znamenalo zadlužit se, hypotéku by možná spláceli ještě jejich děti.

„A pak přišel kamarád a říká: já bych o něčem věděl, je to něco, co byste nemuseli kupovat, kde byste mohli žít a určitě by se vám tam líbilo.“ A vzal je do zámeckého parku. Když dům uviděli, byla to láska na první pohled. Ukázalo se ale, že s bydlením v domku jde ruku v ruce úkol místo oživit a přivést sem návštěvníky. A tak vznikla Galerie Na konci světa, koutek pro děti s hřištěm a zvířaty, políčko, kde se děti z mateřských a základních škol učí pěstovat zeleninu.

„Snad se nám podařilo vytvořit místo, kde je lidem dobře. Přejeme si, aby odsud nechtěli odcházet a aby se sem chtěli vracet. Kdo u nás ještě nebyl, zavítejte,“ zve Johanka. Otevřeno mají každý víkend. Když se sejde dobrá parta, hraje se na kytaru a zpívá. A občas u galerie pořádají koncerty. Country je totiž další Johančinou velkou láskou.

Spustit audio