Muffiny z červené řepy dodají barvu vašim dnům

Autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková si červené řepy cení pro její barvu a chuť.

„Řepa má úžasnou, velmi stálou barvu. Možná ji pořád ještě provází stigma podivné přílohy ze školní jídelny v podobě nakládané řepy, kterou mimochodem já mám docela ráda. Ale je to úchvatná surovina, kterou můžeme použít do celé řady jídel, slaných i sladkých,“ ujišťuje Jana Vlková.

Jak autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin dále dodává, červená řepa vynikne např. v krémových polévkách. A díky tomu, že nemá nijak výraznou pikantní chuť, dobře ladí i se sladkým.

Muffiny z červené řepy

Ingredience
  • Na 30 středně velkých muffinů: 1 středně velká řepa (asi 125 g)
  • 1 vajíčko
  • 100 g cukru
  • 60 ml slunečnicového oleje
  • 150 ml jogurtu
  • 70 až 100 g semínek (může být slunečnice, len, dýně, černý sezam, černucha damašská)
  • 350 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • čokoládová poleva
  • květy na zdobení

Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme stranou.

Rozklepneme vajíčko a lehce je prošleháme s cukrem. Přidáme jogurt a olej, a dobře promícháme.

Přidáme nastrouhanou řepu a semínka a opět promícháme.

Mouku promícháme s práškem do pečiva a zapravíme do směsi.

Těsto plníme do formiček (papírových nebo silikonových) na muffiny tak, aby byly naplněné asi ze tří čtvrtin.

Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme podle velikosti formiček 15 až 25 min.

Necháme vychladnout. Zdobíme čokoládovou nebo jinou polevou a květy, nejlépe se hodí plátky sušené růže.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.