Možná nejslavnější letní instrumentálka a Zambezi nejen jako řeka, ale i populární skladba

23. srpen 2021

Ve Vlídných tónech vám nejprve zahrajeme velký, možná největší, letní instrumentální hit. Je jím ústřední melodie Maxe Steinera z amerického romantického filmu z konce 50. let minulého století Summer Place, tedy Letní sídlo.

Film vychází z úspěšného románu Sloanea Wilsona a líčí příběh dvou někdejších milenců, Kena a Sylvie, kteří přijíždějí s dětmi do prázdninového letoviska. Ve svých manželstvích šťastní nebyli, a tak po dvaceti letech obnovuji staré vzájemné city. Zamilují se do sebe však také jejich děti, Kenova dcera Molly a Sylviin syn Johnny. A tak film sleduje dvě souběžné romance, jednu jaksi pozdní a druhou naopak mladou a ještě nezralou.

Film působivě podbarvuje zmíněná melodie, kterou natočil známý orchestr Hugo Winterhaltera,  ovšem světový instrumentální superhit z ní udělal na začátku roku 1960 orchestr vedený Kanaďanem, rodákem z Toronta Percym Faithem. Na čele americké hitparády s tímto snímkem vydržel celkem neuvěřitelných devět týdnů.

Skladba Maxe Steinera doznala mnoha verzí, i těch vokálních, ale ta s orchestrem Percyho Faitha je dozajista nejslavnější. Hladivými smyčci vyvolává bezstarostnou náladu příjemného letního dne a tu  podpoříme ještě dalšími letními melodiemi.

Čtěte také

Zambezi – to je jméno velké a magické řeky protékající několika africkými zeměmi a také název slavné skladby. Jejím autorem je jihoafrický akordeonista afrikánského původu Nico Carstens.

Narodil se v Kapském městě a první skladbu měl hotovou v sedmnácti letech. Ve své hudbě byl Nico Carstens schopen spojit různé kulturní vlivy jižní Afriky a byl populární nejenom ve své vlasti, ale také v jiných afrických zemích, například v Mosambiku nebo v Botswaně. Koncertoval i mimo Afriku a v 90. letech byl dokonce hostem oblíbeného pořadu rakouské televize Musikantenstadl.

I když toho měl Nico Carstens na svém uměleckém kontě mnohem více, nejvíce ho po světě proslavila právě skladba Zambesi, kterou přivedl na hitparády americký pianista Lou Busch se svým orchestrem, ale natočili ji mnozí jiní včetně slavných britských Shadows. A od všech zmíněných interpretů melodie Zambesi v rozdílných aranžmá zazní.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.