Motivací pro naše svěřence jsou samičky, říká o závodech poštovních holubů jejich chovatel Martin Jurásek

17. březen 2023

Chovatelé Martin Jurásek a Miroslav Chmelař založili Team Chmelař-Jurásek. Jejich svěřenci jsou holubi a jejich koníčkem jsou závody poštovních holubů zejména na dlouhých tratích.

V Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku sídlí holubí tým Chmelař-Jurásek, který má za sebou velmi úspěšnou závodní sezónu. S chovatelem Martinem Juráskem jsme se podívali přímo do holubníků a voliér.

Martin Jurásek v rozhovoru prozradil, že pro závody používají u holubů takzvanou vdovskou metodu: „To znamená, že používáme motivaci holuba na partnerku. Závodíme o víkendech, takže celý týden mezi závody jsou holubi a holubice od sebe odděleni tak, že se nevidí, a těsně před odjezdem na závody jim na chvilku partnerku ukážeme, aby se holub nabudil a těšil se domů.“

Jak vypadá trénink a závody poštovních holubů? Jak se zjišťuje rychlost závodníka nebo co zahrnuje péče o sportovní holuby? I to se dozvíte v rozhovoru s Martinem Juráskem, za kterým se do Ostrožské Nové Vsi vydala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková.

Spustit audio

Související