Mgr. Michal Macourek

hudební režisér

externí hudební režisér

Je vnukem hudebního skladatele a dirigenta Harryho Macourka, který ho vedl k hudbě od útlého dětství.

Po absolvování Pražské konzervatoře a Akademie múzických umění (v oborech klavír – prof. Emil Leichner, dirigování – prof. Radomil Eliška a skladba – prof. Marek Kopelent) se účastnil několika skladatelských a dirigentských kurzů Pierra Bouléze a Krzystofa Pendereckého. Zároveň se věnoval intenzívní kompoziční činnosti, komorní hře a v neposlední řadě dirigentské spolupráci s různými orchestry u nás i v zahraničí (Bavorský rozhlasový orchestr, New York Chamber Ensemble, Brémská komorní filharmonie, Jihoněmecká filharmonie, Komorní filharmonie Žilina, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Plzeňská filharmonie). Je zakladatelem a šéfdirigentem orchestru CMPO (Collegium Moder Prague Orchestra, se kterým natočil několik CD pro společnost Musical Media.

V roce 2011 se stal dirigentem v Divadle GoJa, kde dirigoval muzikál Les Miserables (Bídníci), poté se roku 2013 stal šéfdirigentem Divadla GoJa v rámci hudebního nastudování a prvního uvedení muzikálu Fantom opery v České republice. V roce 2017 jsme mohli vyslechnout v jeho hudebním nastudování muzikál Ples upírů, který byl uváděn do roku 2018.

Od roku 1991 spolupracoval s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem při uvádění dětské opery Brundibár, kterou uvádí dosud. Se svou ženou Kateřinou hraje v komorním Duo DACAPO. Od roku 2006 je hudebním režisérem ČRo 3 Vltava, od roku 1992 je pedagogem a vedoucím oddělení skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka.