Meteor o zoologických zahradách, největším organismu, záchodu v přírodě a výrobě hliníku

9. červenec 2022

Poslechněte si:

Hovoří strážce přírody Ondřej Vítek, ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. V roli Sherlocka Holmese a Johna Watsona Svatopluk Beneš a Jaroslav Spal.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Je název zoologická zahrada správný?

Zoo Praha oslavila 90. výročí svého založení v duchu 30. let, třetí zleva ředitel zoo Miroslav Bobek

Když se v prvních dekádách minulého století hledalo nejvhodnější slovo, jak v češtině označovat zoologickou zahradu, objevily se i dva z dnešního pohledu velmi svérázné návrhy: živosad a zvířetnice. Později přibyl i zvěřín.

Jak všichni víme, ani jeden se neujal. Proč? Hledání názvu přiblížil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v četbě ze své připravované knihy Ryšavý knihovník a další zápisky ředitele zoo.

Největší organismus planety

Za největšího pozemského živočicha je považován slon africký. Za největšího mořského pak velryba plejtvák obrovský. Pokud ale započítáme i jiné formy života, budou oba tito obři překonáni.

Řadu let držela prim houba václavka smrková žijící v americkém Oregonu, jejíž podhoubí zabírá plochu 965 hektarů. Za novým rekordmanem se musíme vydat k Austrálii.

V mělkém zálivu tam žije řasa, jejíž všechny výhonky mají totožnou dědičnou informaci. Tento organismus je nejen největší, ale také tisíce let starý! Popsal nám ho biolog prof. Jaroslav Petr.

Jak si v přírodě odskočit a neuškodit?

Toaletní papír v přírodě

Začaly letní prázdniny, doba dovolených a cestování. Do přírody vyráží spousta lidí a někdy stačí poměrně malá změna, abychom přírodu ušetřili zbytečných útrap. V Meteoru proto během letních prázdnin uvádíme cyklus, který by šel výstižně nazvat „Jak NE do přírody“.

Moderátoři Meteoru Kateřina Březinová a Petr Sobotka si hrají na výletníky, kteří se nevědomky dopustí přešlapu, na což je upozorní strážce přírody Ondřej Vítek. Dnes se zaměříme na to, jak si v přírodě odskočit. Vadí toaletní papír? Proč je dobré se vybavit lopatkou?

Patent na hliník

Americký chemik Charles Martin Hall

Hliník. Prvek získávaný z hlíny a podle toho i česky pokřtěný; nejhojnější kov v zemské kůře. Zároveň ovšem v těch všemožných „hlínách“ vázaný tak pevně, že se z nich těžko získává. A tak trvalo mnoho let, než se mohl používat ve velkém.

9. července 1886, tedy před 136 lety, americký chemik Charles Hall žádá o patent na výrobu hliníku elektrolýzou. Jak jeho nápad fungoval? To jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Sherlock Holmes a případ s pavouky

Sherlock Holmes vždy využíval vědecké postupy. Není tedy divu, že se tato postava objevuje i v Meteoru. Autory téměř tří desítek případů byli buď spisovatel Rudolf Čechura nebo hlavní redaktor Meteoru Josef Kleibl.

Čtěte také

Zveme vás k poslechu kriminálního případu, ve kterém nahlédneme do mysli geniálního detektiva. Příběh se jmenuje Sherlock Holmes a případ s pavouky. K poslechu je jako stream mezi 9. a 16. červencem 2022.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Jaroslav Spal, Josef Abrhám, Jan Skopeček a Zdeněk Dítě. Scénář Rudolf Čechura, píseň Petr Skoumal, Jan Vodňanský, režie Karel Weinlich. Premiéra 1. září 1979.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související