Meteor o zkáze Sodomy, jedovaté minerálce a ledních medvědech

9. říjen 2021

Poslechněte si:

  • 01:23 Způsobil zkázu Sodomy pád komety?
  • 16:10 Objev mikrobů
  • 21:07 Je možné se otrávit minerální vodou?
  • 32:50 Umí lední medvědi používat nástroje?
  • 41:17 Chemie pečeného masa

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Způsobil zkázu Sodomy pád komety?

Lot opouští Sodomu. Lotova žena se proměňuje v solný sloup Dřevoryt Hartmanna Schedela z roku 1493

Biblický příběh o zkáze měst Sodoma a Gomora je všeobecně znám. Města nechal Bůh zničit kvůli hříchům obyvatel, a to pomocí „ohně a síry“. V Jordánsku se nachází trosky měst zničených asi 1600 let před naším letopočtem. V jednom z nich teď nová analýza ukázala známky toho, že do oblasti dopadla kometa.

Mohla být tato událost, po které 600 let na místě nemohli žít lidé, předobrazem biblického příběhu? O tom hovořil spoluautor výzkumu doc. Gunther Kletetschka z PřF UK.

Objev mikrobů

Dánský mikrobiolog Anton Van Leeuwenhoek

Holandský kupec Antonie van Leeuwenhoek jednou prý našel mezi haraburdím svého otce vetešníka nerovný skleněný střep. Předtím než ho vyhodil, položil ho náhodou na kousek hadru, a přitom si všiml, že tkanivo vypadá pod střepem docela jinak než pod pouhým okem. Od té doby zkoumal tím sklem všechno, co mu přišlo pod ruku.

V mikroskopu později uviděl „neuvěřitelné množství nejrůznějších malinkatých zvířátek, která se půvabně pohybovala sem a tam, dopředu i dozadu“. Objev mikrobů byl na světě. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Je možné se otrávit minerální vodou?

Minerální voda v plastové lahvi

Minerální voda je symbolem zdraví. Obsahuje různé látky prospěšné našemu tělu. Hydrogeolog doc. Zbyněk Hrkal z Výzkumného ústavu vodohospodářského překvapil posluchače zjištěním, že běloveská kyselka doporučovaná i kojencům, obsahovala vysoké hodnoty obsahu jedovatého arzénu.

Časté pití takové vody může vyvolat rakovinu, jako se to děje například v Bangladéši, kde obyvatelstvo nově pije vodu z hlubokých kontaminovaných vrtů. Mohla česká minerálka škodit? A jak vyřešit problém v Bangladéši?

Umí lední medvědi používat nástroje?

Eskymáci vyprávějí různé příběhy. Mezi nimi i své zkušenosti z pozorování ledních medvědů. Ti prý používají nástroje. Samozřejmě tím nejsou míněny krumpáče, lopaty nebo hoblíky, ale to, co jim nabízí příroda. Lední medvěd umí vzít kus ledu a praštit s ním do hlavy mrože a získat tak v souboji důležitou výhodu. Eskymáci vyprávějí i další zážitky. Vědci ověřovali, jestli pravdivé a nestačili se divit. Schopnosti medvědů představil biolog prof. Jaroslav Petr.

Chemie pečeného masa

Když vezmete pořádný kus masa a hodíte ho na rozehřátou pánev, začne probíhat důležitá chemická reakce, základ veškerého kuchařského umění. Co přesně se na pánvi děje?

Z hlediska tepelné úpravy masa je důležitá jeho vláknitá struktura. Sval savce i ptáka tvoří svalová vlákna, což jsou dlouhé vícejaderné buňky. Bílkoviny ve svalech s rostoucí teplotou denaturují a koagulují, tedy rozpadají se a pak shlukují do jiných tvarů.

Co se s masem děje dál? To popisuje třetí díl četby z knihy Chemie na talíři Ondřeje Dvořáka, kterou připravuje nakladatelství Grada. Na konci Meteoru najdete soutěžní otázku a šanci knihu vyhrát.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související