Meteor o předpovídání zemětřesení, kosmonautice a úsměvu Mony Lisy

4. září 2021

Poslechněte si:

  • 01:28 Dá se předpovědět zemětřesení?
  • 14:06 Jak odhalit padělaný text?
  • 22:32 První definice molekuly
  • 27:30 Začala éra kosmických turistů
  • 42:29 Souvisí úsměv Mony Lisy s vážkami?

Zemětřesení se, bohužel, předpovědět nedá. Podle profesora Jiřího Zahradníka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy to nepůjde ani v horizontu nejbližších desítek let. Zatímco meteorologové se v předpovídání počasí neustále zlepšují díky výkonnějším počítačům a většímu množství dat, seismologům chybí pro předpovědi základní informace.

Přesto tento vědecký obor významně přispívá k omezování obětí i materiálních škod. Znalosti vlastností materiálu pod povrchem Země se neustále rozšiřují a odborníci dokáží například bleskově vyhodnotit, kde ke zemětřesení došlo a během sekund rozeslat varovnou SMS.

Jak odhalit padělaný text?

Přečtěte si pozorně následující tři varianty textu:

Pořad Meteor se vysílá od roku 1963, kdy dostal pravidelný páteční odpolední vysílací čas.
Pořad Meteor je vysílán od roku 1963. Tehdy získal pravidelný vysílací čas v pátek odpoledne.
Meteor je jako pořad vysílán od roku 1963 a začínal ve vysílacím čase v pátky odpoledne.

Vědní obor zvaný stylometrie dokáže poznat, kdo kterou variantu napsal. Samozřejmě to funguje jen na delších ukázkách. Dr. Petr Plecháč z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd takto ověřil pravost Shakespearovy hry Jindřich VIII. a prokázal, že ji napsal John Fletcher.

První definice molekuly

Molekula

Italský badatel Amedeo Avogadro usoudil, že nejmenším dílkem prvků i sloučenin, který může samostatně existovat v plynném stavu, je nový druh částice složené ze dvou či více atomů. Pojmenoval ji molekula (latinsky „malá hmota“). Nastal chaos.

Jak kupříkladu určovat relativní atomové hmotnosti – z atomů, nebo z molekul? To dávalo různé výsledky, vždyť třeba u běžných plynných prvků, dusíku, kyslíku, vodíku, jsou molekuly douatomové! Na 140 nejlepších chemiků světa se před 161 lety sešlo na kongresu, kde problém vyřešili. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje ing. František Houdek.

Začala éra kosmických turistů

Miliardáři Richard Branson a Jeff Bezos, každý v jiné kosmické lodi, jejíž vývoj sám financoval, uskutečnili v červenci svůj první let do vesmíru. Ty lety nebyly ani dlouhé ani vysoké, přesto představují milník v kosmonautice. Když ještě přidáme firmu Elona Muska, musíme připustit, že soukromý sektor přebírá otěže pilotované kosmonautiky.

Ještě letos se chystá do vesmíru několik turistů a trend bude pokračovat i příští rok. Co je potřeba k tomu, aby člověk do vesmíru letěl? Nad tím uvažoval ing. Tomáš Přibyl z Technického muzea v Brně.

Souvisí úsměv Mony Lisy s vážkami?

02410089.jpeg

O úsměvu Mony Lisy se toho už napsalo! Těch teorií, kdo to byl, proč ji Leonardo da Vinci namaloval právě takto… Těch bylo. Před pár lety jedna studie například tvrdila, že její podivný úsměv byl dán tím, že trpěla onemocněním štítné žlázy. Jak to ale prokázat po 518 letech?

Přesto se tématu věnují stále noví výzkumníci. Nejnovější studie tvrdí, že da Vinci měl schopnost vidět i rychlé pohyby, třeba mávání křídel vážky. To mu umožňovalo vnímat jinak i gesta lidí. Velmi zajímavou novinku popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související