Meteor o neohrabaném tyranosaurovi, evoluci a spícím viru

14. srpen 2021

Poslechněte si:

  • 01:16 Jak se tyranosaurus zvedal ze země?
  • 09:40 První teorie evoluce
  • 15:00 Jak dlouho trvá na Měsíci východ Země?
  • 20:38 Může bakterii zabít spící virus?
  • 26:10 Tabulka pro všechny generace

Jak se tyranosaurus zvedal ze země?

Z předešlých výzkumů vyplývá, že doba od snesení vejce po vylíhnutí u dinosaurů mohla trvat od tří měsíců do půl roku.

Být velký a neskladný, není nic příjemného. S dvanáct metrů dlouhým kamionem o hmotnosti 8 tun by měl starosti i lecjaký jeřáb. A teď si představte, že je právě tak velký a těžký živočich. Tyranosaurus Rex. Právě v éře dinosaurů na naší planetě žila velká spousta opravdu obrovitých zvířat.

Tyranosaurus byl obří predátor, který se pohyboval na dvou zadních silných končetinách, měl silný krk, velkou hlavu a mohutný ocas. Napadlo vás někdy, jak vstával ze země, když si sedl? A ví se to vůbec? Ptali jsme se odborníka na dinosaury Vladimíra Sochy.

První teorie evoluce

Šroubovice DNA

Jak v přírodě vznikají nové druhy? A proč se vůbec druhy vyvíjejí? První teorie evoluce říkala: je za tím tlak prostředí a vlastnosti důležité pro přežití se dědí. Možná vás jak první napadne jméno Charles Darwin. Jenže pozor, jeho teorie následovala až půlstoletí po teorii, jejímž autorem byl francouzský přírodovědec Jean-Baptiste Lamarck. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak dlouho trvá na Měsíci východ Země?

Astronaut zůstat na povrchu Měsíce proti Zemi na pozadí

Na první pohled vypadá otázka nesmyslně. Země je buď vidět stále – z přivrácené polokoule, nebo vůbec – z odvrácené. prof. Zdeněk Mikulášek z PřF Masarykovy univerzity v Brně nás ale přesvědčil, že situace je mnohem složitější.

Měsíc se při svém oběhu kolem Země kýve. Díky tomu existují místa na povrchu Měsíce, kde Země střídavě vychází a zapadá. Jak často? Proč to tak je?

Může bakterii zabít spící virus?

Šíření nebezpečných variant viru by pandemii mohlo dostat opět na začátek

Bakterie dokáží podlehnout ještě jednodušší formě života – virům. Klasickým příkladem jsou tzv. bakteriofágy – viry, které požírají bakterie. Bakteriofág nemusí bakterii zabít hned. Někdy zabuduje svou dědičnou informaci do DNA bakterie a číhá na vhodnou příležitost k útoku, třeba když je bakterie něčím oslabena.

Mezi bakteriemi a viry probíhá válka. Ostatně i mezi bakteriemi samotnými. O nově objevené zbrani v takové válce, nám řekl biolog prof. Jaroslav Petr.

Tabulka pro všechny generace

Odborníků, kterým v polovině 19. století chemické prvky nedaly spát, byla celá řada. Vyznat se v nich, nějak je seřadit… o to se mnozí chemikové snažili, leč marně.

Periodická tabulka prvků

Dokud nepřišel Dmitrij Ivanovič Mendělejev. Jeho tabulka se používá dodnes, i když prvků notně přibylo. Právě životu a dílu ruského chemika se věnuje povedené rozhlasové pásmo Jiřího Navrátila, které vysílal Meteor poprvé v roce 1979.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související