Meteor o největších sovách, malujících opicích a orientaci včel

22. leden 2022

Poslechněte si:

  • 01:25 Proč je těžké předpovídat ranní mrazíky?
  • 08:51 Přelomový počítač Apple Macintosh 
  • 14:44 Dokáže výr velký ulovit ježka?
  • 25:32 Rýmované trojúhelníky
  • 32:50 Umí orangutani malovat?
  • 40:33 Jak se včely orientují?

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Proč je těžké předpovídat ranní mrazíky?

Ledovka na autě

Jde o informaci, kterou zajímá mnoho lidí: Až ráno vstanu a půjdu do práce, bude mrznout? Budu zase muset škrábat skla u auta? Stává se, že předpověď předpovídá mráz a on žádný nepřijde. Nebo ho naopak nepředpoví a on přijde.

Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem vysvětluje, proč je těžké ranní teploty předvídat. Velmi záleží, kde přesně se nacházíme. Studený vzduch teče z kopců do nejspodnějších míst, která ochlazuje. Proč je nejsložitější situace ve komplikovaném terénu, za bezvětří a při jasné obloze?

Přelomový počítač Apple Macintosh

Reklama má velkou sílu. Moc ovlivnit obrovské množství lidí. Podsunout myšlenku. Vzbudit dojem, že si produkt člověk prostě musíte koupit. To platilo už v éře tištěných reklam. Když pak přišla doba televizní, dostala reklama formu videoklipů.

Několik jich vstoupilo do dějin, třeba svou nápaditostí nebo tím, co bylo propagováno. Jako v případě prvního počítače pro osobní použití, jehož rozšíření započalo revoluci výpočetní techniky. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Dokáže výr velký ulovit ježka?

Výr velký

Výr velký je naší největší sovou. Právě teď v zimních měsících se ozývá svým typickým houkáním, které mu i přineslo latinské jméno bubo bubo. Tato sova ale v minulosti trpěla špatnou pověstí a také tím, že lovila koroptve, bažanty a zajíce, na které měl spadeno člověk.

Koncem 19. století byla skoro vyhubena a zbývalo u nás pouhých 10 hnízdních párů. Jaká je situace dnes? Kde výra v přírodě najdete, proč hnízdí ve skalách a opravdu umí ulovit ježka? Vše o výrovi vyprávěl zoolog Jan Andreska z Pedagogické fakulty UK.

Rýmované trojúhelníky

trojúhelník, geometrie

Matematické výpočty prováděné v trojúhelnících se učí děti už na základní škole. Pythagorova věta platící v pravoúhlém trojúhelníků umožňuje vypočítat neznámou stranu, pokud známe rozměr dvou stran zbývajících.

Goniometrické funkce jako sinus a cosinus ukazují vztah mezi úhlem a stranami, které ho svírají. Náš posluchač Vít Ryšánek napsal několik básní, které popisují právě tyto zákonitosti. Svůj komentář básním v Meteoru přidal děkan MFF UK doc. Mirko Rokyta.

Umí orangutani malovat?

Jaký mají orangutani vztah k výtvarnému umění?

Od opic člověk nemůže očekávat umělecké výtvory jako od Leonarda da Vinci nebo Rembrandta. Přesto vědci pozorovali opice, které si krátí čas v zoo právě malováním. K dispozici měli různé barvy, které si mohli vybírat dle nálady.

Nová studie podrobně analyzovala několik tisíc obrazů namalovaných orangutany. Ukazuje se, že obrazy byly závislé na ročním období či zážitcích opic. Vypadala takhle i první snaha lidí o umění? Zajímavý výzkum představil biolog prof. Jaroslav Petr.

Jak se včely orientují?

Napadlo vás někdy, jak se včely v lese orientují?

V lese byl každý z nás. Buď jsme šli po vyšlapaných cestách, nebo měli mapu, každopádně se nám moc hodil orientační smysl. Stát uprostřed neznámého lesa, kde jsou všude kolem jen stromy, je z hlediska orientace velmi složitá situace.

Les je při tom plný různých druhů živočichů, kteří se situací musí poradit. Jak se s tím vypořádávají lesní včely? Pomáhá jim zrak nebo snad čich? Píše o tom nová kniha nakladatelství Grada s názvem Včely medonosné a jejich tajemný život v lese. Pro Meteor čte Jan Teplý.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související