Meteor o nejstarších lidských stopách, kosmické stanici a svítícím hmyzu

19. červen 2021

Poslechněte si:

  • 01:45 Nejstarší stopy člověka
  • 18:32 První určení velikosti Země
  • 24:17 Čínská kosmická stanice
  • 34:00 Používají ještěrky dýchací přístroj?
  • 42:12 Proč některý hmyz svítí?

Nejstarší stopy člověka

Člověk v jeskyni

První stopa člověka Niela Armstronga zůstane na Měsíci miliony let, protože Měsíc je geologicky mrtvé těleso bez atmosféry. Na Zemi může takovou stopu zlikvidovat voda, bahno, vítr nebo živočichové. Zkuste si v terénu najít stopy třeba starověkých Římanů. Nemožné. Přesto se stopy lidí, mnohem starší, najít podařilo. Skvělým místem, které je dokáže konzervovat, je jeskyně. Ze stop se dají vyčíst pozoruhodné věci. Po stopách lidských stop jsme se vydali s prof. Antonínem Přichystalem z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

První určení velikosti Země

Další neuvěřitelný vesmírný špek je tu!

Už někteří starověcí učenci věděli, že Země je kulatá. Kromě tvaru stínu při zatměních Měsíce je přesvědčila jedna z řeckých přirozeností: mořeplavba. V určitých obdobích roku totiž nízko nad jižním obzorem Řecka září hvězda Canopus, jejímž směrem se spolehlivě doplulo do Alexandrie. Tam ovšem stála nad obzorem mnohem výš! To se dalo vysvětlit jedině tak, že loď se na cestě z Řecka do Egypta pohybuje na zakřivené ploše, která je součástí koule nesmírných rozměrů. Jak by mohla být veliká? Troufalý pokus to zjistit předvedl už roku 240 př. n. l. Eratosthénes. A změřil to výborně! Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Čínská kosmická stanice

V letošním roce začalo dlouho připravované budování první Čínské kosmické stanice. Čína k tomu směřovala již v minulosti, kdy vypustila do vesmíru první zkušební moduly. Až bude stanice dokončena, pojme tříčlennou posádku, jejímiž členy se budou moci stát astronauti z jiných zemí, možná i z Evropy. V blízkosti stanice bude také umístěn kosmický dalekohled, jen o něco menší než legendární Hubbleův kosmický dalekohled. Čína plánuje na stanici řadu experimentů s využitím v průmyslu. Jak bude stanice vypadat a jaké jsou další plány, nám přiblížil Ing. Tomáš Přibyl z Technického muzea v Brně.

Používají ještěrky dýchací přístroj?

Anolis

Anolisové jsou plazi z rodu leguánovitých ještěrů. Známi jsou už 220 let - ze střední a jižní Ameriky, z tropů a subtropů. Existuje asi 400 druhů, jen osm z nich můžeme označit za vodní tvory. Jeden druh teď studovali vědci a zjistili neobyčejnou věc. Anolisové si s sebou pod hladinu berou bubliny vzduchu, které využívají jako zásobu kyslíku pro dýchání pod vodou. Jak to celé funguje? To nám popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Proč některý hmyz svítí?

Rej světlušek je krásná podívaná

Představte si strom, deset až patnáct metrů vysoký, hustě obrostlý malými oválnými listy, na každém lístku jednu světlušku. A všechny ty světlušky blikají v dokonalém unisono asi třikrát za dvě sekundy, přičemž strom je mezi každým zábleskem v absolutní tmě. Představte si nějakých sto padesát metrů říčního břehu hustě zarostlého mangrovníky, posetými světluškami, jež všechny rozsvěcují a zhasínají své lucerničky v perfektní shodě. Proč to dělají? Vysvětlení jsme četli v knize entomologa prof. Jana Žďárka Ohroženi hmyzem, kterou vydala Academia.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.