Meteor o chytrých virech, českých lesích a létání na místě

8. duben 2023

Poslechněte si:

  • 01:22 Proč nám něco nechutná?
  • 11:07 Objev supravodivosti
  • 17:10 Dokáží viry změnit pach člověka?
  • 23:17 Chráníme dostatečně naše lesy?
  • 33:41 Jak se při letu udržet na místě?
  • 42:29 Proč v horku nekropit?

Hovoří fyziolog František Vyskočil, genetik Jan Pačes nebo ekolog Jeňýk Hofmeister. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Zbyňka Hrkala O lidech a voděch čte Jiří Schwarz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Proč nám něco nechutná?

Určitě máte kamarády a známé, o nichž víte, že nějaké jídlo za žádných okolností nejedí. Nechutná jim a v životě by ho nepozřeli. Při tom vy sami ho zbožňujete. A naopak, vám odporný pokrm si jiní lidé pochvalují. Hlavně u dětí můžeme pozorovat neochotnu řadu potravin byť jen ochutnat. Čím jsou tyto rozdíly dány? Věda dnes ví o lidské chuti mnohé. Preference lze ovlivnit dokonce už u plodu během těhotenství. Podrobnosti přinesl prof. František Vyskočil z Fyziologického ústavu AV.

Objev supravodivosti

Elektřina

Nejnižší možná teplota se označuje jako absolutní nula a má hodnotu -273, 15 stupňů Celsia. To se vědělo už ve druhé polovině 19. století. Jenže dosáhnout podobně nízké teploty a zkoumat chování látek, když je takhle zmrazíme, bylo obtížné. A když se to povedlo, došlo k senzačnímu objevu. 8 dubna 1911 nizozemský fyzik Heike Kamerlingh-Onnes objevil supravodivost. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Dokáží viry změnit pach člověka?

Komár druhu Aedes, který přenáší virus způsobující horečku dengue

Vědci zkoumali viry zika a dengue způsobující nebezpečná onemocnění, na která zejména v tropických oblastech umírá velké množství lidí. Důmyslný experiment se pokoušel zjistit, jak se nemoc pomocí komárů přenáší. Sledování komárů ukázalo, že mnohem raději letí sát krev nakaženému člověku než zdravému. Jak poznají, kdo je nakažený? A proč by měli záměrně pomáhat nemoc šířit dál? Otázky zodpověděl dr. Jan Pačes

Chráníme dostatečně naše lesy?

Česko je velkým exportérem dřeva, zalesnění ČR je 34 % rozlohy a pomalu roste. Jenže situace s našimi lesy není tak růžová, jak to na první pohled vypadá. Pořádných lesů, tedy starých, zdravých a druhově pestrých, je málo. Navíc máme málo opravdu velkých lesních ploch. Lesy jsou rozkouskované a jen mizivé procento je ponecháno volnému působení přírody. Stavem lesů se dlouhodobě zabývá dr. Jeňýk Hofmeister z České zemědělské univerzity.

Jak se při letu udržet na místě?

Kolibřík je podivuhodný ptáček

Létání je velmi náročný druh pohybu. Zvláštní disciplínou je pak let na místě. Nemáme na mysli plachtění, které využívají třeba dravci, kterým při tom pomáhá vítr. Pravý let na místě vyžaduje rychlé mávání křídly. Dokáží ho provádět třeba kolibříci nebo netopýři. Motivace je u obou stejná – dostat se k potravě. Některé rostliny mají nektar schovaný v hlubokém květu a bez letu na místě by nebylo možné se k němu dostat, jak potvrdil biolog prof. Jaroslav Petr.

Proč v horku nekropit?

Suchá, rozpraskaná půda

Rozvojové země užívají až 90 % spotřeby své vody na zavlažování. V naprosté většině jde o nesmyslné plýtvání. Jak využít co nejvíce vody, ví naopak dobře Izrael. Tam je běžné, že se pije voda, která původně tekla toaletami. Izrael také velmi dobře zvládá odsolovat mořskou vodu. I o tom píše hydrogeolog Zbyněk Hrkal ve své knize O lidech a vodě, ze které si čteme v repríze.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.