Melodie ze slavných filmů Byt a Exodus posloužily k velkým hitům dvojice klavíristů Ferrante a Teicher

24. leden 2022

Občas Česká televize reprízuje velmi dobrou filmovou komedii legendárního režiséra Billyho Wildera nazvanou jednoduše Byt. Hlavní postavou snímku je C. C. Baxter v podání Jacka Lemmona, mladý nesmělý úředníček, který musí každý večer kvůli avantýrám svých nadřízených vyklidit svůj byt. To je ovšem možné jen do chvíle, kdy v něm najde šéfovu milenku předávkovanou nějakými pilulkami. Je to slečna s česky znějícím jménem Kubelik v podání Shirley MacLaine.

Ústřední melodie britského skladatele Charlese Williamse (byla to jeho labutí píseň) z filmu Byt nabídla vstupní úspěch dvojici klavíristů Ferrante – Teicher a hitparádové vavříny .

Ferrante a Teicher patřili zejména v 60. letech k hvězdám žánru easy listening, hudby k příjemnému poslechu, a většina jejich úspěšných nahrávek vyšla ze světa filmů.

Arthur Ferrante se narodil v roce 1921 v New Yorku, jeho o tři roky mladší kolega Louis Teicher ve městě Wilkes-Barre ve státě Pennsylvania. Oba pocházeli z dobře situovaných rodin, a snad i proto se setkali v přípravném ročníku prestižní Juilliard School v New Yorku.

Čtěte také

I pak pokračovali ve studiu spolu. Učili se kompozici, teorii i technice u stejných pedagogů. Věděli toho o sobě hodně, takže se nelze divit, že Ferrante s Teicherem se sblížili nejenom lidsky, ale také muzikantsky, a to do takové míry, že spolu vytvořili interpretační tandem.

O tom Arthur Teicher kdysi pověděl: „Souhra dvou pianistů je věc složitá, máme však společně dobře vyvinutou schopnost anticipace. Vzájemně jsme schopni předjímat, co ten druhý z nás je v určitý okamžik  schopen zahrát.“

K této citaci můžeme snad ještě dodat, že dva dnes již nežijící obrýlení pianisté Ferrante a Teicher vytvořili opravdu jedinečný a srozumitelný hudební výraz, který ve své době oslovil statisíce posluchačů nejenom v Americe.

A atraktivní koktejl z jejich populárních nahrávek v pořadu Vlídné tóny zahrne i jejich největší hit, ústřední melodii Ernesta Golda ze slavného válečného velkofilmu Exodus s Paulem Newmanem v hlavní roli.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související