Maso veverčí na švestkách

Ještě v roce 1917 se v kuchařských knihách objevovaly recepty, které jsou z dnešního pohledu neuvěřitelné. Tehdy byla skutečná nouze a jedlo se třeba i maso veverčí. Poslechněte si, co to tom zjistili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v podobě, jak je zaznamenán v doborvé kuchařce. Český rozhlas upozorňuje, že recept slouží jako historická zajímavost, veverka je chráněný živočich a její lov není dovolený.

V octové vodě uvaříme švestky, nebo třešně, scedíme je a prolisujeme sítem s jemnou strouhankou z topinek zpět do ovocného vývaru. Přidáme porce veveřího masa včetně srdíček a jadérek, osolíme, okořeníme a uvaříme doměkka. Omáčku zahustíme máslovou jíškou, popřípadě jen zaprášíme moukou a povaříme. Ozdobíme smaženými jablky.