Lucie Hesová z Libušína probudila starý sad k životu. Skvělý džem umí uvařit i z cukety nebo z hlohu

26. říjen 2022

Lucie Hesová ráda vaří džemy z nezvyklých druhů ovoce. Původní profesí bankovní úřednice už ve své práci neviděla smysl, a tak se vrhla na vaření džemů, včelařství a navrhování zahrad. Spolu se svým manželem v Libušíně koupila starý sad a probudili ho k životu.

Zarostlou zahradu Lucie Hesová proměnila v útulné místo, kde je stále se na co dívat. Oku lahodící záhony s květinami plynule přecházejí do části, kde ještě v říjnu najdete zralé maliny a ostružiny.

Lucie Hesová si splnila celoživotní sen a stala se zahradnicí. Několik let studovala odbornou literaturu a zahrádkářské časopisy. Informace vyhledává také na internetu a v praxi potom zkouší pěstovat rostliny jako je hloh peřenoklaný nebo fíkovník.

„Pěstování všeho možného, hlavně toho, co se teoreticky tady pěstovat nedá, tak to je moje zábava,“ usmívá se nadšená pěstitelka a ukazuje na větev s několika fíky.

Největší zájem je o rybízové džemy

Před 15 lety rodina Hesových koupila starý a zanedbaný sad, kde teď kromě jabloní, višní a hrušní najdete také jeřáb, kdouli nebo bílou a černou moruši. Všechno, co Lucie vypěstuje a vlastnoručně sklidí, potom využívá k výrobě klasických i netradičních džemů.

Největší zájem je prý hlavně o rybízové džemy, které lidé využívají na vánočního cukroví. Na seznamu oblíbených výrobků najdete také dýňový džem s pomerančem, zázvorem a vanilkou nebo zázvorovou cuketu s citronem.

Ovoce ze sadu skvěle chutná. Díky systematickému používání lepových desek a trpělivé péči se daří vychytat většinu škodlivého hmyzu v okolí. Dobrou práci potom odvádějí pilné včelky.

Lucie se nebojí experimentovat a stále zkouší nové a neotřelé kombinace. Její džemy získaly už několik ocenění. Certifikátem Potravinářský výrobek středočeského kraje byla naposledy oceněna speciální cuketová hořčice a borůvkový džem.

Spustit audio