Léto v Benátkách s líbeznými smyčci a sladkými saxofony orchestru britského gentlemana Cyrila Stapletona

18. červenec 2022

Léto v Benátkách – Summertime In Venice, to je jedna z letních pohodových skladeb, které jsme vybrali pro Vlídné tóny v podání dříve populárního orchestru britského gentlemana a houslisty Cyrila Stapletona, jenž kdysi patřil k hvězdám tohoto žánru.

Cyril Stapleton se narodil na Silvestra roku 1914 v Mapperley, v části Nottinghamu ve východním Midlandu. Na housle se učil od sedmi let. Jako student doprovázel v rámci čtyřčlenné muzikantské party němé filmy v jednom z nottinghamských biografů.

V druhé polovině 30. let působil houslista Cyril Stapleton především v Jižní Africe v orchestru Jacka Paynea. Za války byl ve službách Královského letectva a hrál v jeho symfonickém orchestru.

Čtěte také

K vytvoření vlastního orchestru našel dostatek prostředků až na sklonku 40. let, ale nadále živě spolupracoval s show bandem BBC. Už v 50. letech se dokázal Cyril Stapleton s orchestrem prosadit na žebříčcích prodejnosti svými singly, ale také alby.

A právě ze Stapletonových alb budeme tentokrát vybírat nahrávky tak, aby svou náladou ladily s tímto ročním obdobím.

Snad by bylo dobré dodat, že Cyril Stapleton jako houslista v mladých létech studoval v Československu u proslulého pedagoga Otakara Ševčíka a s jeho orchestrem při kontinentálních turné zpívali hvězdní zpěváci jako Frank Sinatra a Nat King Cole.

Cyril Stapleton, jehož orchestr ve svých nahrávkách propojoval líbezné smyčce i sladké saxofony, zemřel v roce 1974 v pouhých 59 letech.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.