Léto s dobrodružstvím v uších

9. červen 2019

Nevím, jak to mají dnešní kluci, za nás ale platilo, že k létu a prázdninám neodmyslitelně patří dobrodružné knížky, které například zalidněné pláže kolem Máchova jezera změní v osamělou stepní pláň, jindy zase vyčarují atmosféru středověkého hradu nebo deštivého Londýna.

Tak proč to letos vedle ohmataných stránek z knihovny nezkusit i s vybranými tituly z Radiotéky?

„Píše se rok 1850 a texaskou prérií za Ořechovou řekou bloudí hrůzostrašné stvoření. Lidé se ho děsí, koně se plaší. Strach je navíc umocněn zjištěním, že tu došlo k vraždě..." Tak lákají úvodní věty k poslechu rozhlasového zpracování známého příběhu Thomase M. Reida Bezhlavý jezdec. Autor se svým - dnes už pravda trochu pozapomenutým - dílem právem řadí po bok představitelů slavné britské literární školy, jako byli Frederick Marryat nebo Robert Louis Stevenson. Jméno prvního z nich si můžete v Radiotéce osvěžit dramatizací jeho zřejmě nejznámější „robinsonády" Kormidelník Vlnovský.

Nebudu ani připomínat, kolikrát se rozhlas vrátil k Stevensonovým předlohám! To by opravdu bylo nošením pokladu na ostrov! Tuhle klasiku najdete v Radiotéce hned dvakrát, pokaždé v režii Karla Weinlicha. Starší adaptace románu s titulem Poklad na ostrově dokumentuje mimo jiné herectví Eduarda Kohouta, Jaroslava Marvana či nedávno zesnulého Jaroslava Kepky. Mladší rozhlasová verze Ostrov pokladů nabídne vzpomínku na Otu Sklenčku, Svatopluka Beneše, Jiřího Adamíru, ale v osmdesátých letech minulého století uvedla ve známost i mladého Jiřího Langmajera.

Pokud byste namísto dobrodružných příběhů pro kluky bez rozdílu věku raději kapku londýnské mlhy a zvuk koňských kopyt na dlažbě, vyberte si novinku, která z archivu vyvedla na světlo dva holmesovské příběhy: Vzpomínka na prázdný dům a Doktor Watson vzpomíná. Holmese ztvárnil Alois Svehlík a Watsona zase Ilja Prachař, jehož letošním nedožitým pětadevadesátinám je tahle kompilace věnována.

Pro bohaté zkušenosti před mikrofonem režiséři Ilju Prachaře svého času hojně využívali, a tak si můžete vychutnat jeho charakteristický sytý a barevný hlas i ve verneovkách Ocelové město, Honba za meteorem či v Twainově nestárnoucím Dobrodružství Toma Sawyera a Huckleberryho Finna, ale i v dramatické výpravě Rájem i peklem za tajemstvím brazilského pralesa z pera prvorepublikového všeuměla Otakara Batličky.

Milovníci příběhů Vlastimila Vondrušky a jeho alter ega, královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, si sice na novou historickou detektivku počkají až do podzimu, ale kdo ještě nezná příběhy dětského Bratrstva křišťálu z rudolfínské Prahy, jistě vděčně přijme loňský první díl seriálu v netrpělivém očekávání zářijové novinky Záhada mrtvého netopýra.

Spustit audio

Více o tématu