Letniční polévka s krupicí z Pojizeří
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.
Ingredience
- 3 brambory
- po kousku mrkve, petržele a celeru
- 1/2 cibule
- tuk
- 1 l vody
- sůl
- 3 lžíce krupice
- 2 vejce
- mletý pepř
- 3 kuličky nového koření
- 3 stroužky česneku
- pažitka nebo zelená petrželka
Na trošce sádla osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když mrkev pustí barvu, přidáme krupici, a ještě chvíli mícháme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, cibuli, vodu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelené bylinky, sůl a pepř a dovaříme. Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem a zavaříme rozlehaná vejce.