Letniční polévka s krupicí z Pojizeří

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznamují nejen s pokrmy z počátku 20. století, ale také s dávnými zvyky. Mezi ně patří oslava svátků Letnic. A k tomu se hodí letniční polévka s krupicí.

Ingredience
  • 3 brambory
  • po kousku mrkve, petržele a celeru
  • 1/2 cibule
  • tuk
  • 1 l vody
  • sůl
  • 3 lžíce krupice
  • 2 vejce
  • mletý pepř
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • pažitka nebo zelená petrželka

Na trošce sádla osmahneme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Když mrkev pustí barvu, přidáme krupici, a ještě chvíli mícháme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, cibuli, vodu, na kostičky nakrájené brambory a vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelené bylinky, sůl a pepř a dovaříme. Nakonec dochutíme rozmačkaným česnekem a zavaříme rozlehaná vejce.