Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi nabízí na tři desítky letadel. Replik i originálů

1. září 2023

Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi je plné krásných historických letadel. A také modelů, letecké techniky a spousty dalších zajímavostí a lákadel. Muzeum se pro veřejnost otevřelo v roce 2015 a od té doby pravidelně pořádá i dobové letecké dny, během kterých představuje stroje nejen na zemi, ale i ve vzduchu. Do světa aviatiky nás zavedl letecký modelář, pilot a ředitel mladoboleslavského muzea Vladimír Handlík.

Muzeum nese jméno Metoděje Vlacha, který byl současníkem inženýra Kašpara. Metoděj Vlach spolupracoval s šéfkonstruktérem firmy Laurin&Klement, který zároveň i létal, a Vlach mu dělal na závodech mechanika.

„Metoděj Vlach byl konstruktér, který od roku 1908 postavil celkem čtyři letadla. Ale tři mu moc nelétala, dělala jen takové poskoky. V roce 1912 postavil ale letadlo, se kterým začal opravdu létat a létal s ním dva roky, do roku 1914, kdy Rakousko-Uhersko vyhlásilo všeobecný zákaz létání. Vznikly letecké školy a letecké továrny, a to byl konec aviatiky u nás,“ vypráví Vladimír Handlík. Každopádně právě toto bylo úplně první české letadlo.

Letecké muzeum bylo projektováno od roku 2009. Jeho budova je dost nevšední a zajímavá. „Já jsem původně chtěl, aby vypadala jako starý dřevěný dobový hangár. Ale architekt Michal Hlaváček řekl, že když v něm budou stará letadla, měla by ta budova být moderní. A přišel s tím, že pro ní použije tvar amerického stíhacího bombardéru stealth, který má takové hranaté tvary. A je to opravdu skvělé a lidem se to líbí,“ říká ředitel muzea.

Součástí budovy je i tribuna s kapacitou přibližně 150 lidí, která je otevřená do letištní plochy. A je tu i vyhlídková věž, na kterou je možné vystoupat. Na ní jsou k dispozici dalekohledy, jimiž návštěvníci mohou sledovat pohyb na letištní ploše. „Vidí celé mladoboleslavské letiště, které má dvě dráhy, udělané do kříže. Podle větru se létá na jedné nebo na druhé dráze.“

Dobové letecké dny

V muzeu samotném je k vidění celkem 28 letadel, z toho 22 je plně funkčních. „Máme tam originály i repliky. Z doby před první světovou války a z první světové války máme repliky, z období druhé světové války a po druhé světové válce tam máme několik originálů. Například ruský Polikarpov PO-2 z roku 1937. Pak tam máme originál sportovního letounu Z-526, který nám zapůjčil mladoboleslavský aeroklub, je tam originál větroně Orlík VT-116 a originál motorového větroně M-17,“ vypočítává Vladimír Handlík.

Letuschopná letadla představují při pravidelných leteckých dnech. „Pořádáme je dvakrát do roka. Jde o show, který trvá asi půl druhé hodiny a odehrává se přímo před kavárnou leteckého muzea. Vytáhneme všechny letuschopné stroje a naši piloti do nich sednou a předvádí je. Já to moderuju, většinou v nějaké dobové uniformě, aby to trochu vypadalo,“ říká ředitel muzea.

Děti nejvíc baví emergency skluzavka

V muzeu si můžete i leccos vyzkoušet. „Máme tam nádherné simulátory. Je to letecká kabina, před kterou se promítá krajina. A ta kabina se navíc hýbe, podle toho, jak ten pilot řídí a létá. Máme připravených několik krajin, třeba Let nad Prahou, kdy se dá i podletět Karlův most.“

Další hodně využívanou atrakcí je emergency skluzavka, která vede z prvního patra dolů do přízemí. Je ušitá ze stejného materiálu jako nafukovací skluzavky, které se používají při haváriích dopravních letadel, kdy se nafouknou, aby se lidé dostali ven. „Když přijde nějaká mateřská nebo základní škola, tak si ty děti projdou to muzeum, pak si odloží batůžky a hodinu jezdí na skluzavce,“ usmívá se Vladimír Handlík.

Hned vedle je pak připravený 3D simulátor, který na první pohled vypadá jako tester pro piloty stíhaček. „Vy si do toho sednete, my vás upneme a následuje pohyb ve všech třech osách. Trvá to zhruba dvě a půl minuty a člověk se tam motá doslova jako nudle v bandě. Ale ještě nikomu se špatně neudělalo,“ uzavírá pozvánku do leteckého muzea jeho ředitel.

Co dalšího je v muzeu k vidění a k vyzkoušení a repliky jakých letadel v mladoboleslavském muzeu dosud postavili, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio