Lady Carneval, Dárek na památku i české polky v nahrávkách orchestru Gustava Broma

24. květen 2021

Sérii pořadů věnovaných legendárnímu kapelníkovi Gustavu Bromovi a jeho orchestru uzavíráme ve Vlídných tónech. Bromův band zasáhnul zřetelně do vývoje československého jazzu i populární hudby, když natáčel s plejádou interpretů a v řadě případů objevoval i talenty.

Upřeme pozornost na alba, která přirozeně více z komerčních než z umělecky ambiciózních důvodů Gustav Brom, jenž se se narodil před sto roky, natáčel už od 60. let a která mířila do žánrové oblasti Vlídných tónů, tedy tomu, čemu se říká easy listening, zkrátka hudba k příjemnému poslechu.

Rozpětí tohoto hudebního materiálu bylo vskutku široké. Dokladem je dlouhohrající deska Polka party, která vyšla u slovenského Opusu na začátku 80. let, ovšem už v 60. letech vyšlo v tehdejším Západním Německu album Bromova bandu Česká polka.

Gustav Brom (nedatováno)

V této souvislosti může být zajímavé ocitovat slova Gustava Broma z knihy Jiřího Zapletala a Jiřího Majera Gustav Brom – můj život s kapelou, která vyšla ještě za kapelníkova života v roce 1994. „Jak došlo k tomu, že jsme v zahraničí hráli i české polky? Bylo to tak. Když jsme ve Villingenu pro firmu SABA točili na objednávku naše první album Brom hraje swing a když už bylo všechno hotovo, dostavil se pan šéf – pan Bruno Schwer i s paní, poslechl si to a byl asi spokojený, protože objednal a nechal přivézt bohaté pohoštění. Willy Fruth, hudební režisér firmy, nás ujišťoval, že je to důkaz, že si nás šéf velice považuje, protože málokdy se prý podobné hostiny účastní osobně, dokonce se svou paní. A že by od nás bylo zase na oplátku velmi zdvořilé, kdybychom mu něco zahráli. Spustili jsme trochu z legrace – co jiného než Škoda lásky.“

Po této citaci slov Gustava Broma už zahrajeme vstupní směsku polek završenou právě Škodou lásky z první ze série vinylů Polka party z osmdesátých let minulého století.

Následovat budou ukázky z alba Gustav Brom Goes Pop (Lady Carneval a Ob-La-Di, Ob-La-Da), které vyšlo právě na značce zmiňovaného Hanse Georga Brunnera-Schwera MPS ve Villingenu, a také supraphonských alb U nás jaro nekončí a Dárek na památku.

Ještě doplňme, že Gustav Brom, velká osobnost československé hudby, se vydal na věčnost 25. září roku 1995.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související