Kousnutí od štiky bolí, říká třináctiletý rybář

Matěj Houška je studentem stříbrského gymnázia, je mu třináct let a místo toho, aby zlobil, pošťuchoval spolužačky a dělal další lumpárny, tak raději sedí na břehu s prutem a chytá ryby. A když se mu nechce jen tak sedět, tak sbalí batoh a jde do lesa. Cítí se být zálesákem, v lese pozná veškeré dřeviny i stopy zvířat.

Matěj ví, jak na to. Umí políčit na kapra, pstruha, v jeho úlovcích nechybí ani skoro dvoumetrový sumec. Ryby ho prý táhly odmalička, nemá prý potřebu sedět u počítačových her. První rybu si už nepamatuje, ale zřejmě to byl perlín ostrobřichý. K rybaření Matěje přivedl tatínek.

U rybaření oceňuje klid a pohodu u vody, ale také to vzrušení ze záběru. "Jako rybář bych měl mít radost z co největší ryby, ale já to tak nemám. Pro mě je důležitá vzácnost té ryby, zda se v místě ještě často vyskytuje či ne. A taky jak byl obtížný revír. Dá se ocenit i bojovnost, u nás je prý nejbojovnější parma," usmívá se Matěj, který svého sumce ulovil před rokem na šňůru s nosností 100 kg. A vychvaluje i štiku, co by královnu našich vod a zároveň varuje před jejím kousnutím.

Matěj se svým bratrem a rodiči vytvořil filmový TÝM 2010. Společně připravují videa nejen z rybolovu, ale také z toulání po vandrech. Představují různá místa, jejich historii a zajímavosti. Nejvíce jde samozřejmě o přírodu, jak už napovídá i hlavní název Zálesáctví s Matějem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.