Kokořínsko nabízí pestrou mozaiku turistických míst, říká rodačka z Kokořína Miloslava Havlíčková

22. červenec 2022

Miloslava Havlíčková byla už řadu let ředitelkou Regionálního muzea Mělník. Narodila se ale v samém srdci Kokořínska, tedy přímo v obci Kokořín, kde žije celý svůj život. A právě proto je osobou nejpovolanější, která nás touto půvabnou romantickou přírodní lokalitou přišla provést v pořadu Tady to znám.

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko se rozkládá mezi Mělníkem, Želízy, Českou Lípou a Dubou. Tvoří ji nádherné lesy, ve kterých jsou ukryté pískovcové skály, pozoruhodné skalní útvary, jeskyně a dokonce i do pískovce vytesané sochy. A také působivý hrad ze 14. století.

„Na Kokořínsko můžete přijet v každou roční dobu a vždycky tam uvidíte něco zajímavého,“ tvrdí Miloslava Havlíčková. „Já osobně ale říkám, že nejkrásnější je na jaře a na podzim. Na jaře, když se příroda probouzí a rozkvétá. A na podzim si člověk zase užije ty nádherně zbarvené lesy.“

Miloslava Havlíčková

Dominantou Kokořínska jsou pískovcové skály. Mají různé složení, a tak je v lesích možné vidět různé skalní útvary. Například známé Pokličky. „Pokličky vznikly tak, že vrchní vrstva toho pískovce je protkána železem, proto je pevná a drží pohromadě. Spodní část je tmelená jílovitými vrstvami, které se v průběhu let vyplavují, a pískovec se díky tomu zmenšuje. Až vytvoří tu podobu, jakou Pokličky mají dnes,“ popisuje Miloslava Havlíčková.

Ty nejznámější Pokličky se nacházejí v kokořínském údolí mezi hradem Kokořínem a místem zvaným Ráj, u malé osady Hlučov. Další, o něco menší, jsou o kousek dál, mezi Vojtěchovem a Jestřebicí. „Ty jsou ale dost schované, takže o nich moc lidí neví.“

Jeskyně i obří Čertovy hlavy

Další zajímavostí Kokořínska jsou jeskyně. Některé stvořila sama příroda, jiné uměle vytvořila lidská ruka. A u několika jde o kombinaci obojího. „Pod osadou Truskavna se nachází jeskyně Klemperka. Je umístěná jakoby v patře, na takové římse. V té kdysi pobýval se svojí tlupou loupežník Klempera. Další zajímavá jeskyně je Obraznice pod Romanovem na Mšensku, která dostala jméno podle obrazu, který tam měl být ukryt za třicetileté války spolu s dalšími skvosty ze Mšena,“ popisuje Miloslava Havlíčková.

Na dalším místě byste pak našli jeskyni Klácelku. Uměle vytvořenou jeskyni, ve které jsou do stěn vytesané výjevy z bajky o lišáku Ferinovi. „Ta vznikla někdy kolem roku 1850, v takové buditelské době, kdy se na zámku v Liběchově scházela spousta významných osobností a mezi nimi i Václav Matouš Klácel, který tam měl mít jakousi pracovnu. Tu jeskyni pro něj měl vytvořit sochař Václav Levý,“ říká ředitelka mělnického muzea.

Ten je pravděpodobně autorem i dalšího pozoruhodného díla, které na vás čeká nedaleko jeskyně Klácelky, nad obcí Želízy. Dvou obřích, do skály vytesaných hlav. „Říká se jim Čertovy hlavy, i když se ve skutečnosti neví, co mají přesně představovat, ale jsou nádherné. Patří k největším pískovcovým skalním výjevům ve střední Evropě,“ dodává Miloslava Havlíčková.

Jaká další zajímavá místa můžete na Kokořínsku objevit, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio