Klenotem Brd jsou Padrťské rybníky, říká Martin Lang z Muzea středních Brd ve Strašicích

10. březen 2023

Brdy jsou nejvyšším, ryze českým pohoří u nás. Rozkládají se na pomezí dvou krajů: Středočeského a Plzeňského. Od roku 1926 byla tato oblast vojenským výcvikovým prostorem, který se v roce 1950 stal vojenským újezdem. Dnes je tento přírodní areál chráněnou krajinnou oblastí. A nás jím v pořadu Tady to znám provedl Martin Lang z Muzea středních Brd ve Strašicích.

Brdy je možné rozdělit na tři části. První se táhne od pražské Zbraslavi až po údolí řeky Litavky mezi Berounem a Královým Dvorem. Té se říká Hřebeny. Druhá část se rozprostírá od Litavky k údolí řeky Úslavy, už hluboko v Plzeňském kraji. „To jsou ty Brdy nejbrdovatější neboli Střední Brdy,“ říká Martin Lang. Třetí část se pak vymezuje směrem k Příbrami, a to jsou Jihozápadní či Třemšínské Brdy.

I když se o Brdech mluví jako o pohoří, jedná se podle fyzického zeměpisu o vrchovinu. „Nejvyšší vrcholy Brd dosahují přes osm set metrů, ale žádný z nich přitom nedosahuje devíti set metrů. Nejvyšší Tok má výšku 865 metrů nad mořem,“ vysvětluje Martin Lang, proč Brdy ve skutečnosti nejsou pohořím. A s tím souvisí i jejich pojmenování. „Brdo je staročeský výraz pro povlovný, ale poměrně vysoký táhlý kopec, který ovšem nemá výrazný vrcholek. Nahoře je buď zaoblená pláň či vyložená rovina.“

Martin Lang

Z turistického hlediska je na Brdech nejzajímavější fakt, že se jedná o obrovskou, sto kilometrů čtverečních rozsáhlou lokalitu, kde neexistuje žádná zástavba. Kromě toho jsou protkány desítkami značených tras a cyklotras, ze kterých si podle své fyzické kondice vybere každý.

„Jedna z nejoblíbenějších turistických tras začíná ve Strašicích. Vede údolím řeky Klabavy (Padrťského potoka) kolem krásného romantického loveckého zámečku Tři trubky a pak vzhůru do vrchů až do jednoho z klenotů Brd, místa zvaného Padrťská kotlina, kde jsou nad sebou dva rybníky oddělené pouze mohutnou hrází: Dolejší a Hořejší Padrťský rybník. Od nich je pak možné pokračovat na další turistické cíle. Ale většina lidí zamíří do nedalekého Míšova se známým a proslaveným grilem, kde se mohou skvěle občerstvit,“ usmívá se Martin Lang.

Jaká byla vojenská historie celé brdské oblasti, jakou faunou a flórou se dnes Brdy mohou pochlubit a co zajímavého nabízí Muzeum Středních Brd ve Strašicích, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio