Klavír Richarda Claydermana – správný tip pro příjemný romantický večer

14. únor 2022

Tím správným interpretem pro hlavní část valentýnských Vlídných tónů, ale pro vůbec každý příjemný večer, je populární francouzský pianista Richard Clayderman. Ten vlastně inspiroval k sérii alb Romantických klavírů našeho Jiřího Maláska, potažmo nedávného jubilanta, aranžéra Vladimíra Popelku.

Richard Clayderman přišel na svět v Paříži v roce 1953 jako Philippe Pagés. K hudbě a klavíru jej přivedl otec, učitel hry na akordeon. Ve dvanácti byl Philippe přijat na pařížskou konzervatoř a tam prokazoval značné nadání.

Kvůli brzkému úmrtí svého tatínka se však kariéry koncertního klavíristy musel vzdát. Nějaký čas si vydělával jako bankovní úředník a doprovázel ve studiu i na pódiu i některé francouzské hvězdy, jako třeba zpěváka Johnnyho Hallydaye a Michela Sardou.

Čtěte také

Velmi důležitý byl pro Philippa rok 1976, v němž byl vybrán v konkursu dvojicí producentů a také skladatelů Olivierem Toussaintem a Paulem de Sennevillem, aby natočil jemnou, něžnou skladbičku, kterou de Senneville napsal pro svou narozenou dcerku Adeline. A v podání Richarda Claydermana, který si dal jako pseudonym příjmení prababičky, se Ballade pour Adeline, u nás známá jako Balada pro Adélku, stala velikým mezinárodním hitem a velmi oblíbenou romantickou melodií.

A proto Ballade pour Adeline v původní verzi otevře láskyplné Vlídné tóny, v nichž dále v podání Richarda Claydermana, podle počtu prodaných desek světově nejúspěšnějšího pianisty, zazní mimo jiné ústřední melodie ze slavnému filmu Love Story autora Francise Laie, instrumentální verze známé písničky švédské Abby I Have A Dream a také hit Stevieho Wondera You Are The Sunshine Of My Life. A tak vytvoří adekvátní romantickou náladu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související