Kateřina Cajthamlová: Bolest při žlučníkové kolice si lidé někdy pletou s infarktem

10. březen 2022

Žlučové kameny jsou nejčastěji chorobou středního věku a dovedou pěkně potrápit. Kde se vlastně tvoří, jak vypadají, jak mohou být velké a jak se léčí?

„Správně se říká žlučové kameny, i když mezi pacienty občas slyším říkat žlučníkové kameny. Vznikají ve žlučových cestách a nejčastěji opravdu ve žlučníku, ale nemusí to být jen tam,“ vysvětluje lékařka.

Žlučových kamenů jsou různé druhy, liší se velikostí a tvarem. Všechny ale mají stejný původ … vznikají nerovnováhou ve žluči. Nerovnováhu nejčastěji způsobuje nevyvážená strava, obsahující například málo vlákniny nebo fosfolipidů. Kameny mohou být úplně malé a drobné, velké jenom jako zrnka písku. To jsou ale vlastně jen krystalizační jádra budoucích velkých kamenů, které později působí největší zdravotní problémy. Kameny mají také různé barvy. Ta záleží na tom, jaká složka v nich převažuje, například pro ty na bázi cholesterolu je typická žlutá nebo žlutozelená barva.

Podle doktorky Kateřiny Cajthamlové přítomnost žlučových kamenů v těle nemusí vždy znamenat problém. „Až v 70 % nepůsobí žádné příznaky a na jejich přítomnost se většinou přijde náhodně. V opačném případě se mohou objevovat bolesti při vylučování, průjmy, pocity plnosti, špatné trávení nebo říhání, plynatost, prostě známky, že něco není v pořádku. A někdy se objeví i koliky. To jsou takové ty velmi prudké bolesti, kdy většinou ani nevíme, od čeho jsou. Většina lidí si představuje, že při žlučníkové kolice bolí tam, kde je žlučník, ale to není pravda. Typická je pro ni poměrně výrazná bolest, která vyzařuje až do zad a řada lidí si ji plete třeba s infarktem. Zvláště ve vyšším věku je proto velmi důležité chodit na preventivní vyšetření, aby se zjistilo, jestli kameny ve žlučových cestách nejsou.“

Kdy a proč vzniká žlučníkový zánět a záchvat? Trpí na žlučové kameny více lidé štíhlí nebo obézn? Proč se kameny mohou objevit u žen v těhotenství? Poslechněte si v záznamu celého pořadu. Uslyšíte také odpovědi doktorky Kateřiny Cajthamlové na telefonické dotazy posluchačů.

Spustit audio