Jste slabí a bez energie? Příčinou může být chudokrevnost

17. listopad 2021

Nemoc zvanou „anémie“ velmi výstižně vysvětluje její český název, chudokrevnost. Postižený má v krvi nedostatek červených krvinek. Tato nemoc není častá, je ale nepříjemná.

Naštěstí je ale léčitelná zvýšeným přísunem vitamínů, kyseliny listové a hlavně železa. Při nedostatku červených krvinek se objevuje velká únava, slabost a spavost. Postižení se také málo pohybují. Na dostatečný pohyb nebo sportování nemají dost síly.

Červené krvinky jsou pro fungování organismu důležité

Červené krvinky jsou pro zdravé fungování organismu velmi důležité. Obsahují barvivo hemoglobin, na který se navazuje kyslík, který se pomocí červených destiček rozvádí ke všem orgánům a ke všem tkáním.

Pokud je červených destiček málo, nemohou proto organismus kyslíkem dostatečně zásobit. Proto se cítíme unavení a slabí a nemáme energii. Kyslík, který se při nedostatku červených krvinek do tkání dostane, je nestačí prokrvit a vyživit. Postižení se proto málo pohybují a nemají sílu na větší fyzický výkon.

Onemocnění lékař zjistí až při krevním vyšetření

Laboratorní krevní obraz jednoznačně prokáže nedostatek červených krvinek, případně jejich nedostatečné zbarvení. V tom případě se jedná o tzv. sideropenická anémie, která vzniká nedostatkem železa.

Chudokrevnost může vznikat také přílišným a pravidelným krvácením, proto se dříve tato nemoc často dávala do souvislosti s mladými dívkami – často mladými šlechtičnami. K onemocnění mohou vést i jiné důvody – především špatná výživa, kdy dlouhodobě konzumujeme pokrmy, které neobsahují dostatek železa. Problémy může způsobit i dlouhý a velký stres.

Léčba může být jednoduchá, záleží na míře nedostatku železa

Lékař může předepsat léky, a ale někdy může postačit pouze změna jídelníčku, kdy se zaměříme na pokrmy s dostatkem železa – například špenát nebo kapustu. V léčbě ale hraje důležitou roli i schopnost organismu dodávané látky dobře vstřebávat.

Při tzv. „peniciózní“ anémii má tělo problém dodávané železo vstřebat, vstřebat vitamíny i kyselinu listovou. V každém případě, střebávání železa pomůže, pokud se současně dodává i kyselina listová. Není to ale podmínkou. V každém případě kyselinu listovou najdete v příroční formě v každém salátu, brokolici a ve všech lupenech – kapusta i zelí. Pokud je to možné, dodávání dostatečných živit přirozenou formou je vždy nejlepší řešení..

Spustit audio

Související