Jsem hlavně restaurátor, sochy dělám ve svém volném čase, říká Daniel Talavera z Benešova

16. listopad 2022

Restaurátor a sochař Daniel Talavera pochází z Poděbrad. V Praze se kdysi seznámil se svou manželkou, se kterou se přestěhovali do Vlašimi a nakonec do Benešova.

Jako dítě chtěl být zvěrolékařem, protože měl rád zvířata. Zároveň chodil do Lidové školy umění, kde ho velmi bavilo kreslení a modelování: „Pak jsem se dostal na Kamenosochařskou střední školu v Hořicích v Podkrkonoší. Po škole jsem nastoupil jako kameník do Prahy, a následně jsem pracoval ve Státních restaurátorských ateliérech,“ popisuje Talavera svoji cestu k sochaření a restaurátorství.

Daniel Talavera je autorem například hlavy Blanického rytíře v přírodní rezervaci Velký Blaník na červené turistické značce. Vytvořil také obří kamennou žábu, která je v zámeckém parku ve Vlašimi. Restauroval sochu sv. Ondřeje na zámku Líšno u Benešova a z ledu kdysi vyřezal asi dvoumetrovou hlavu s kulichem.

Aktuálně pracuje na obří houbě. Asi jeden metr vysoký smrž z blanické ortoruly bude slavnostně odhalen 17. listopadu 2022 ve 14 hodin u Domu přírody Blaníku v obci Krasovice u Kondrace na Benešovsku. Podívejte se, jak taková práce vypadá:

Spustit audio