Jestli se rozzlobíme, budeme zlí. Půlhodinka s filmovými melodiemi bratrů Guida a Maurizia De Angelisových

22. listopad 2021

Autorsko-interpretační italská bratrská dvojice Guida a Maurizia De Angelisových doma v Itálii zejména ve svém skladatelském působení možná plně oceněna nebyla, zatímco jinde v Evropě byl ohlas a komerční úspěch její produkce daleko větší.

A to jak pod vlastními jmény, nebo pod různými pseudonymy, z nichž nejznámější byl Oliver Onions, který si italští bratři vypůjčili od staršího anglického prozaika shodného jména.

Bratři De Angelisové se narodili v Rocca di Papa poblíž Říma. Starší Guido 22. prosince roku 1944 a mladší Maurizio 22. února 1947. Oba začali s muzikou už v mládí, když zpívali a hráli na kytary v kapele, která se jmenovala Black Stones a později byla přejmenována na G+M podle jejich křestních jmen.

Aby se De Angelisové prosadili, vymýšleli pro své projekty různá krycí jména. A také – snad na radu jejich kamarádky a spolupracovnice na řadě textů – britské novinářky Susan Duncan-Smith - oddělili podle jména svou identitu jako autoři filmové hudby a jako umělci v oblasti pop music.

Nutno říci, že dosáhli zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech pronikavé úspěchy díky hudbě a písničkám k filmovým komediím s populární dvojicí Bud Spencer a Terence Hill, případně k televizním seriálům se Sandokanem, avšak ve Vlídných tónech upozorníme i na ještě dřívější plody tvůrčího nadání bratrů Guida a Maurizia De Angelisových, a to už v první půlce sedmdesátých let například ve velmi dobré a nedávno druhým programem České televize reprízovaným westernem, který je znám v Čechách pod názvem Valdézovi koně s charismatickým Charlesem Bronsonem v hlavní roli samotářského rančera Gina. 

A hudba De Angelisových silně přispívá ke kvalitě tohoto filmu, podobně jako přispěla ke zvláštní atmosféře filmu režiséra Enzo Barboniho Podivné dědictví z roku 1973, postaveného na nápaditém srovnání formální vytříbeností Anglie 19. století  a drsného amerického Divokého západu. A v něm zapůsobil v hlavní roli populární italský herec Mario Girotti neboli Terence Hill, který kdysi vytvořil nesmírně populární herecký tandem s dalším Italem, tělnatějším vousáčem Carlem Pedersolim neboli Budem Spencerem ve filmových komediích Malý unavený Joe, Dva výtečníci, Sudá a lichá nebo zejména Jestli se rozzlobíme, budeme zlí i s velkým hitem bratrů De Angelisových coby Oliver Onions s názvem Dune Buggy, který ve Vlídných tónech z Českého rozhlasu Českém Budějovice vám nabídneme k poslechu v instrumentální podobě v podání orchestru Billyho Jacksona.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.