Ještěr teju jako domácí mazlíček? Jde to, ale není to tak jednoduché

31. březen 2022

V teráriích českých chovatelů najdeme i velmi exotické druhy – například různé druhy ještěrů. Chov je náročný, ale Jaroslavu Staňkovi se daří i odchovy, a to už je unikát!

Jaroslav Staněk se zabývá chovem teju argentinského. Oceňuje na nich jejich inteligenci a zajímavé životní projevy, ale upozorňuje, že jejich chov není pro každého.

Pořídit takového ještěra si můžete buď na burzách, kde se jedná většinou o faremní odchovy nebo dovozy, anebo můžete navázat kontakt s chovatelem a využít domácí odchov.

Domácí odchovy mají tu výhodu, že takové zvíře je už zvyklé na dennodenní kontakt s člověkem, je socializované, není ve stresu, nemá strach, a tím pádem nemá potřebu se bránit. K obraně mu slouží i kousnutí. To může být velmi bolestivé, protože teju má velmi silný stisk čelistí.

Co budete potřebovat

Počítejte s větším teráriem, alespoň dva a raději dva půl metru na délku, metr na šířku i výšku. Nezbytné je speciální osvětlení, které zabezpečuje i teplo. Pod výhřevem by měla být teplota až 45 stupňů Celsia, ve středu terária stačí 30–35 stupňů. Zbytek může mít běžnou pokojovou teplotu. Jde o to, aby si teju mohl vybrat, co zrovna potřebuje.

Určitě je dobré pravidelně ještěra i pouštět ven z terária, rád zkoumá okolí. To ale musí chovatel přizpůsobit, teju totiž kráčí a zkoumá a nedává pozor, co kde porazí.

Teju je všežravec, takže potřebuje jak maso, tak zeleninu a ovoce. Mohou se použít i kvalitní psí krmiva, může se krmit myšími holátky nebo kuřátky, mletým hovězím masem s přídavkem třeba lesních plodů. Je užitečné zkonzultovat to s prodejcem nebo zkušenějším chovatelem. Potřebný je i přísun čerstvé vody.

Co dalšího potřebujete vědět a kolika let se takový ještě dožívá, si poslechněte s v reportáži.

Spustit audio