Jana Vlková: Královnami prvních jarních rostlin jsou kopřiva, bršlice a šťovík

13. březen 2022

Do čaje, na chleba i do polévek a dalších jídel už je možné přidávat jarní bylinky. Jako první raší trvalky, které můžeme nacházet při svých procházkách v přírodě.

„Chleba s máslem, se sádlem, vynikající. Není lepší jarní jídlo,“ usmívá se mlsně Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. A aby probudila nejen své chuťové buňky, pokračuje: „V březnu je ještě docela zima, takže pořád ještě máme polévkový režim. A zkombinovat teplou zimní polévku s rašícím jarním býlím, to mi připadá jako ideální strava na toto období.“ Pokud jste dostatečně navnaděni, uvařte si krémovou polévku podle následujícího receptu.

Celerová polévka s prvními jarními bylinkami

Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.

Cibuli orestujeme na rozpuštěném másle dozlatova, postupně přidáme nakrájený celer a brambory a také lehce orestujeme.

Ingredience
  • 200 g celeru
  • 2 až 3 brambory podle velikosti
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 500 ml vývaru dle chuti (zeleninového nebo masového)
  • zelené býlí podle možností (kopřivy, šťovík, bršlice)
  • 200 ml zakysané smetany
  • sedmikrásky na zdobení (pokud jsou k dispozici)

Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka.

Býlí pečlivě omyjeme a nasekáme nadrobno. Dáme stranou.

Vývar se zeleninou rozmixujeme do hladkého krému.

Přidáme nasekané býlí a už nevaříme. Necháme jenom krátce spařit v horké polévce, aby se nezničily vzácné jarní vitamíny.

Na talíři doplníme smetanou a ozdobíme sedmikráskami.

Spustit audio