Jana Vlková: Královnami prvních jarních rostlin jsou kopřiva, bršlice a šťovík
Do čaje, na chleba i do polévek a dalších jídel už je možné přidávat jarní bylinky. Jako první raší trvalky, které můžeme nacházet při svých procházkách v přírodě.
„Chleba s máslem, se sádlem, vynikající. Není lepší jarní jídlo,“ usmívá se mlsně Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin. A aby probudila nejen své chuťové buňky, pokračuje: „V březnu je ještě docela zima, takže pořád ještě máme polévkový režim. A zkombinovat teplou zimní polévku s rašícím jarním býlím, to mi připadá jako ideální strava na toto období.“ Pokud jste dostatečně navnaděni, uvařte si krémovou polévku podle následujícího receptu.
Celerová polévka s prvními jarními bylinkami
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Cibuli orestujeme na rozpuštěném másle dozlatova, postupně přidáme nakrájený celer a brambory a také lehce orestujeme.
- 200 g celeru
- 2 až 3 brambory podle velikosti
- 1 cibule
- 50 g másla
- 500 ml vývaru dle chuti (zeleninového nebo masového)
- zelené býlí podle možností (kopřivy, šťovík, bršlice)
- 200 ml zakysané smetany
- sedmikrásky na zdobení (pokud jsou k dispozici)
Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka.
Býlí pečlivě omyjeme a nasekáme nadrobno. Dáme stranou.
Vývar se zeleninou rozmixujeme do hladkého krému.
Přidáme nasekané býlí a už nevaříme. Necháme jenom krátce spařit v horké polévce, aby se nezničily vzácné jarní vitamíny.
Na talíři doplníme smetanou a ozdobíme sedmikráskami.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka