Jahodová šťáva z kuchařské knihy cukráře pana Ladislava Jíny z Turnova

Ovoce, které v červnu dozrává, se hodilo nejen na pečení, k přípravě marmelád, ale také k výrobě šťáv. Postupů byla celá řada. Několik jich nám připomene Vladimíra Jakouběová a přidá recept na jahodovou šťávu. Recepty našich babiček natáčí redaktor Jaroslav Hoření.

Recept v podobě, jak ho uvádí dobová kuchařka:

Čerstvé jahody nasypeme do sudu a přidáme na 20 dkg asi 10 dkg cukru. Postavíme do mírně teplé místnosti, přikryjeme látkou, zavážeme, aby se do toho neprášilo. Po osmi dnech, když jsou jahody dostatečně vykysané (déle kvasit není radno, aby nenastalo kyselé kvašení), uděláme do nich důl, ze kterého šťávu vybíráme a propasírujeme přes plátno nebo husté žíněné síto. Zbytek jahod můžeme použít na marmeládu.

Na 1 litr šťávy svaříme 1,5 kg cukru s vodou na silnou nit. Do toho nalijeme scezenou šťávu a převaříme. Z vykysaných jahod je šťáva jasnější. Jako šťáva jahodová může se udělat malinová, borůvková, nebo višňová.