Instrumentální hity ze 70. let oživí vzpomínky na slavný boxerský film Rocky nebo rockovou operu Tommy

17. květen 2021

Nedávno byl pořad Vlídné tóny sestaven z několika velkých instrumentálních hitů osmdesátých let. Tentokrát sestoupíme o dekádu níže a přineseme hrst výraznějších instrumentálek let sedmdesátých.

I tentokrát narazíme na jev, jehož efekt se prohloubil ještě později – k úspěchu a posluchačské oblibě znatelně pomohlo uvedení v divácky úspěšném filmu.

To se nepochybně týká původně nízkorozpočtového filmu Rocky, v němž herec Sylvester Stallone i podle svého scénáře vytvořil roli boxera, který zprvu získává peníze jako vymahač dluhů u lichváře v chudé části i Filadelfie. A navzdory výsledku jeho statečného, strhujícího boje s mistrem těžké váhy Apollo Creedem zvítězí Rocky Balboa naplno hlavně v srdci své dívky, prodavačky Adriany.

Film Rocky se stal hned po premiéře na sklonku roku 1976 překvapivým kasovním trhákem, což vyvolalo další pokračování. A dokonce sebral tři sošky Oscara.

Čtěte také

Jedna z nich patřila za hudbu Billu Contimu, italo-americkému skladateli a pianistovi z Providence z Rhode Islandu. Ten měl před Rockym za sebou leccos dobrého, například spolupráci se zajímavým režisérem Paulem Mazurskym, avšak boxerský příběh se Sylvesterem Stallonem vybíhajícím schody před Muzeem umění ve Filadelfii znamenal docela prudký vzlet v jeho kariéře, kdybych měl vyjít i z názvu titulního songu z filmu Rocky Gonna Fly Now, Teď poletím.

Skladba se dostala v autorské verzi v létě roku 1977 až na první místo americké hitparády, ale přinesla ve stejném roce úspěch více jako instrumentálka kanadskému trumpetistovi Maynardovi Fergusonovi, který vystupoval i na Mezinárodním hudebním festivalu v jihočeském Českém Krumlově.

V hitových Vlídných tónech ze 70. let toho však bude určitě více, třeba  Overture from Tommy – předehra k rockové opeře Tommy (původně od the Who) v podání studiové formace The Assambled Multitude, Jarní déšť – Spring Rain od argentinského pianisty Silvettiho nebo milý hit El Bimbo francouzské disco kapely Bimbo Jet.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související