Instrumentálky Beatles – těch je opravdu jako šafránu

1. březen 2021

Instrumentálky Beatles + skladby této legendární liverpoolské čtyřky v podání špičkových českých sólistů a orchestrů. Vlídné tóny pro vás připravil autor pořadu Jiří Kasal.

Ve Vlídných tónech se vypravíme tentokrát do Liverpoolu, odkud vzešla nejslavnější beatová kapela všech dob – tedy Beatles.

Ovšem, pokud jde od Beatles a instrumentálky, to je věru velmi vzácné zboží. Jinými slovy – je jich opravdu jako šafránu a z hlediska času nám postačí stěží půlka tohoto pořadu. A to ještě oficiálně byly v době vzniky vydány pouze dvě.

Flying

Nejprve si budete moci poslechnout tu mladší z nich, která vyšla v roce 1967 na vinylu s hudbou z filmu Magical Mystery Tour. Jmenuje se Flying, tedy Létání. Vznikla při jamování Beatles v nahrávacím studiu a její konec, který měl být ještě jazzovější, se několikrát měnil. Měla to být ryzí filmová hudba se zvuky mellotronu, varhan a doprovodných vokálů.

Cry For A Shadow

Ta druhá vydaná nahrávka je o dost starší. Mám teď na mysli skladbu Cry For A Shadow. Beatles ji natočili ještě s bubeníkem Petem Bestem ve Friedrich-Ebert-Halle v německém přístavním Hamburku pod dohledem slovutného německého kapelníka Berta Kaempferta  v červnu roku 1961, kde tenkrát těžce chlapci z Liverpoolu sbírali muzikantské i životní zkušenosti. Je to jediná skladba, pod níž jsou jako autoři uvedeni John Lennon a George Harrison. Oba měli úctu k anglické kytarové kapele Shadows. Podle jedné verze měla být vyjádřením respektu k Shadows, podle druhé narychlo spíchnutou imitací. 

Instrumentálka Cry For A Shadow byla vydána až v roce 1964 na B-straně singlu společně s písničkou Why s hlasem zpěváka Tonyho Sheridana, kterého Beatles tenkrát v Hamburku doprovázeli.

Čtěte také

Ta „hamburská“ nahrávka první blok Vlídných tónů s instrumentálkami Beatles zakončí, přičemž jeho součástí budou i dvě skladby, které se dočkaly vydání až mnohem později na archivních kompilacích. Dvanáctitaktový originál – 12 Bar Original, skladba původně zamýšlená v roce 1965 pro album Beatles Rubber Soul, v níž se zjevně zrcadlí inspirace memphiským soulem, zejména kapelou Booker T. and The MGs. 

No, a ještě bude nabídnut k poslechu velmi krátkou skladbička, kteráby  měla všechno okořenit. Její původní název totiž byl Cayenne Pepper – tedy Kajenský pepř. A Paul McCartney ji napsal ve svých čtrnácti letech, kdy dostal svou první levnou kytaru a kdy byl ovlivněn zámořskými rokenrolovými instrumentálními hity skupiny Johnny and The Hurricanes nebo kytaristy Duane Eddyho.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio