Indiánští bratři našli prý v brazilské divočině kytaru a nakonec měli velký hit

8. listopad 2022

O jeden z nejvíce překvapujících instrumentálních hitů historie se postarali bratři Natalicio a Antenor z indiánského kmenu Tabajaras z džungle uvnitř Brazílie.

Podle jejich vyprávění, byť trochu romantického, jednoho dne nalezli v divočině kytaru. Jakmile se prsty dotkli jejích strun, pocítili v těle mocné kouzlo. S objeveným nástrojem se oba sourozenci naučili svým způsobem zacházet a pak cestovali dlouhých 1200 mil do Ria de Janeira, kde hráli a zpívali v hospodách pijákům své kmenové písničky.

Šťastnou náhodou si jich všiml jeden agent, který Indiánům zaplatil hudební lekce v Mexiku. Tam se naučili na španělské kytary precizně hrát Bacha, Beethovena i latinsko-americkou hudbu.

Leckoho překvapilo, když za několik měsíců vydala brazilská pobočka společnosti RCA desku dvojice, které vymyslela název Los Indios Tabajaras.

Risk si vyplatil, Los Indios Tabajaras, vystupující v indiánském oblečení, byli už v padesátých letech známí v zemích Latinské Ameriky. A později i na jiných kontinentech. Instrumentálka Maria Elena se na podzim roku 1963 neobyčejně líbila, takže se dostala i hodně vysoko na americkém hitovém žebříčku. Znalci swingu v této oblíbené mexické melodii pojmenované podle manželky mexického prezidenta mohou identifikovat stařičký šlágr orchestru Jimmyho Dorseyho.

Kromě hitu Marie Elena si ve Vlídných tónech můžete poslechnout ještě sadu dalších příjemných nahrávek dvojice Los Indios Tabajaras, tedy již nežijících bratrů Antenora a Natalicia Limových.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související