Ideální dovolená? Dopřejte tělu to, co potřebuje

17. květen 2023

Dovolená může být cestou za poznáním nebo časem, který věnujete například malování nebo opravě střechy. Pokud si ale chcete opravdu odpočinout, musíte dodržet několik zásadních pravidel. V úvahu byste totiž měli brát nejen finanční možnosti, ale především potřeby Vašeho těla i zdravotní kondici.

Dovolená, na které si chcete odpočinout a plně zregenerovat, by měla být opakem vaší pracovní zátěže i pracovního života. Pokud máte celý rok stres, dovolená by měla být doslova oázou klidu a pohody.

Můžete samozřejmě vyjet za poznáním nebo během dovolené dokončit opravu domu. To vám ale regeneraci nebo plnohodnotný odpočinek nepřinese. Výběr dovolené by měl vycházet z toho, jaké jsou vaše priority.

Jak dlouhá má být dovolená

Náš organismus a lidská duše má určitou setrvačnost. V prvním týdnu dovolené sice už nepracujete, ale tělo je stále nastavené na intenzivní pracovní režim. Jsme zkrátka zvyklí brzo vstávat, hned intenzivně pracovat a řešit nějaké problémy. To nástupem dovolené nezměníte, toto nastavení organismu stále trvá.

Ideální dovolená tedy trvá minimálně 3 týdny. Teprve po této době si tělo skutečně hloubkově odpočine. První týden přechodovou částí z práce do pohody. Druhý týden neděláme nic, hlavně nic spojeného s naší prací. Poslední týden před návratem do práce se pomalu vracíme zpět do reality, aby návrat do pracovního režimu nebyl tak náročný.

Málokdo si ale může dovolit odjet na dovolenou na tak dlouhou dobu. Můžete pak samozřejmě jednoduše ležet na pláži a nic nedělat. Ovšem pokud si během dovolené dopřejete více zážitků a dobře rozvrhnete odpočinek i výlety, bude vám pak zpětně připadat, že jste toho nejen více prožili, ale také se více zregenerovali.

Dovolená podle zvyků od dětství

Každý má jiné potřeby i zvyky. Vezměte v úvahu i to, co vám už od dětství vždy přineslo největší relax i odpočinek. Nezapomínejte, že cestování je samozřejmě stres. Obzvlášť pokud jezdíme na nová a neznámá místa. A i kratší dovolenou je nutné vše dobře naplánovat a v případě častého cestování pečlivě připravit i itinerář.

Každý má své potřeby, ale určitě je na místě zvážit, jestli si přejete dovolenou spíše poklidnou nebo chcete konečně vyrazit někam za turistikou na hory. Pokud jste přes zimu ztratili kondici, nejezděte na náročnou aktivní dovolenou, aniž byste se na ni dostatečně fyzicky připravili. Je tedy nejvyšší čas s tréninkem. Jinak může být dovolená nepříjemným zážitkem.

Notebook na dovolené? Nechte ho raději doma

Ideální je nechat doma počítač a vypnout mobi, ale bohužel doba nás nutí komunikovat z existenčních důvodů s naším pracovištěm i během dovolené. Ačkoliv má každý jiné potřeby, jak prožít dovolenou, většina z nás má oči unavené z monitorů a televize.

Právě během dovolené můžete více dbát o to, jak zrak zregenerovat zcela přirozeně. Snažte se dívat do dálky, zaostřovat na vzdálené předměty a především se co nejvíce dívat do zeleně – třeba na travnaté lány nebo do lesa.

Spustit audio