Hřebčín se do Napajedel už pravděpodobně nevrátí, říká starosta po schůzce s majiteli

10. květen 2023

Starosta Napajedel se sešel s majiteli místního hřebčína. Na schůzce řešili aktuální situaci ohledně ukončení chovu anglického plnokrevníka.

Čtěte také

Nezávislý starosta Napajedel Robert Podlas po několika měsících jednal s majiteli místního hřebčína. Společnost Sygnum totiž letos v únoru ukončila chov anglického plnokrevníka, veřejně svoje záměry dlouhodobě nekomentuje.

Podle nezávislého starosty Roberta Podlase zástupci společnosti vysvětlili, že chov koní i provoz hřebčína byly velmi nákladné. Dodal, že firma chce oživit developerský projekt z roku 2019 a na části pastvin chce postavit osm bytových domů, tedy přes 230 bytů. K tomu je však potřebná změna územního plánu ze zemědělské na plochu pro hromadné bydlení. Kdy se k projednání případné změny zastupitelé dostanou, starosta neumí odhadnout. Podle jeho slov se nejdřív musí vypořádat s návrhy staršího data.

Na otázku, zda je reálné, že se chov anglického plnokrevníka v hřebčíně v Napajedlích obnoví, Podlas odpovídá: „Můj názor je čistě subjektivní. Já se obávám, že je ta pravděpodobnost poměrně malá.“

Příští týden se starosta Podlas sejde také s aktéry petice, která chce mimo jiné změně územního plánu zabránit: „Pro mě největším očekáváním je to, jestli petiční výbor nebo lidé kolem petice mají nějakou konkrétní variantu toho, jak chov a provoz zachránit, protože upřímně řečeno, nedomnívám se, že vyhlášením hřebčína kulturní památkou je přesně ten okamžik, který ty koníčky tam vrátí.“

Prohlášení hřebčína v Napajedlích na Zlínsku za kulturní památku začalo řešit Ministerstvo kultury

Správní řízení o prohlášení hřebčína v Napajedlích za kulturní památku začalo aktuálně řešit Ministerstvo kultury ČR. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí ministerstva Ivana Awwadová s tím, že úřad obdržel několik podnětů na prohlášení památkové ochrany areálu. Ministerstvo nyní bude posuzovat památkovou hodnotu areálu a vyžádá si stanoviska města Napajedla, zlínského hejtmanství i Národního památkového úřadu. Podle mluvčí Awwadové tak zatím není možné říci, kdy a jak ministerstvo rozhodne. 

Spustit audio

Související