Herečka Klára Cibulková prožila dětství na Kladně. Dnes uvažuje o stěhování do Polabí

16. září 2022

Herečka Klára Cibulková se sice narodila na Moravě, ale kvůli práci rodičů se už jako malá ocitla na Kladně. Tam vystudovala i gymnázium, aby se pak na další studia přesunula do hlavního města, na pražskou DAMU. Díky manželovi, herci Tomáši Pavelkovi, poznala i další kout středních Čech – Brandýs nad Labem, kam se pravděpodobně do budoucna přestěhují natrvalo.

Oba rodiče Kláry Cibulkové pocházejí z Moravy. Když tatínek studoval v Praze na VŠCHT, chtěl jako vědec poblíž Prahy zůstat. Kromě toho potřebovali bydlení, a tak když Klářina maminka dostala přidělený byt od kamenouhelných dolů, přestěhovali se do Kladna. Nejprve bydleli na Sítné, později v Kročehlavech.

„Kladno sice nikdy nebylo vyloženě moje srdeční záležitostí, ale tatínek nás jako malé brával do lesů kolem Kladna, kde byla tehdy krásně čistá příroda a byla tam dokonce i jezírka, ve kterých jsme lovili čolky,“ vzpomíná herečka.

Kromě toho měli zahrádku v Libušíně za Kladnem. „Tam jsme často jezdili na kole skrz ty krásné lesy a chodili jsme na Libušínské koupaliště, které bylo napájeno potokem. A chodili jsme také na Vinařickou horu, což je takový kopec u Kladna, ze kterého je krásný výhled do okolí,“ dodává Klára Cibulková.

Klára Cibulková a Pavel Vítek

Jejím oblíbeným místem přímo v Kladně je údolí pod Rozdělovem, kde se už mnoho let konají Kladenské dvorky. „To je stará část Kladna, staré domy se zahradami, kde žili a žijí výtvarníci a lidé spojení s uměním. A když se koná ta akce, tak se prochází těmi zahradami, kde jsou umístěny socha a další umělecká díla a konají se tam koncerty. Tuhle část Kladna mám moc ráda, protože ta je původní a má úžasný genius loci,“ vysvětluje herečka.

Miluju místa, kde teče řeka

Dnes je dalším místem, které dobře zná, Brandýs nad Labem. „Manžel tam vyrůstal, mají tam dům s velkou zahradou, kde žije jeho maminka. Je to krásná prvorepubliková vila se skvělou atmosférou. A i když já mám ráda hlavně kopce, tak musím říct, že mi ta krajina Polabí přilnula k srdci, protože má svoje osobité kouzlo. A navíc miluju místa, kde teče řeka,“ říká herečka.

S rodinou se na kole jezdí koupat do Labe a obecně ráda na kole projíždí okolí. „Je tam nádherná rovina, na kole je to dostupné po celé délce Labe. Jezdíme třeba k soutoku s Jizerou přes lázně Toušeň. A všechny ty vesničky v okolí Brandýsa – Dřevčice, Podolánka – když jimi člověk projíždí, to je taková krása: jsou tam krásné staré domy a stromy, má to úžasnou vesnickou romantiku.“

Jaká další místa v Polabí patří k jejím oblíbeným, proč se tam s rodinou plánuje přestěhovat a jaká ji čekají nová představení, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio