Harry Macourek složil hudbu k filmu Dobří holubi se vracejí a natáčel jako dirigent s Hanou Hegerovou

18. duben 2023

Letošní duben přinesl sté výročí narození pozornost si zasluhujícího dirigenta, kapelníka, organizátora i skladatele Harryho Karla Macourka. Bylo to přesně 11. dubna roku 1923, když přišel na svět na Slovensku v Banské Hodruši.

Harry Macourek maturoval na gymnáziu v Ostravě, v čase středoškolských studií vedl kapelu Hot-6, kde hrál na akordeon a už uplatnil své autorské a aranžérské schopnosti. Mimochodem, v této studentské sestavě hrál na kytaru Josef Kainar, básník a textař.

Po válce Harry Macourek už působil v Praze, kde na Akademii múzických umění vystudoval dirigování. Stál u vzniku Divadla Satiry, v němž působil jako hudební dramaturg i jako pianista. Byl také sbormistrem opery Národního divadla.

Harry Macourek sehrál zakladatelskou roli u Velkého smyčcového a Pražského smyčcového orchestru a Tanečního, respektive Jazzového orchestru Československého rozhlasu. A propos, rozhlas. Harry Macourek byl delší čas v Československém rozhlase zaměstnán jako vedoucí redaktor hudebních žánrů. Také třeba organizoval Bratislavskou lyru.

Čtěte také

Je toho tedy hodně, čím byl živ Harry Macourek. Ale v pořadu Vlídné tóny nás nejvíce zajímá jako autor a ještě více jako dirigent. Vstoupil na pole klasické hudby komorními a symfonickými skladbami, kantátami i jazzovými kompozicemi, ale také do hájemství pop music jako autor písniček, které zpívali Marta Kubišová, Eva Pilarová, Jiří Vašíček, Judita Čeřovská a další. Některá dílka byla, bohužel, poznamenána Macourkovou angažovaností v minulém režimu.

V širokém měřítku uspěl Harry Macourek jako autor hudby k filmům, televizním snímkům i divadelním inscenacím. Mezi nejznámější patří film Dobří holubi se vracejí, pohádka Za humny je drak a také slovenský seriál Spadla z nebe.

Ovšem v pořadu Vlídné tóny představíme Harryho Macourka jako dirigenta v nahrávkách, z nichž lze snad vycítit jeho slabost pro smyčce – s Velkým a Pražským smyčcovým orchestrem i s jeho vlastní skupinou. S ní natočil v 80. letech také album, v našich končinách jedno z nejlepších v žánru easy listening, s výmluvným názvem Moonlight Strings.

Ještě dodejme, že Harry Macourek, který se coby dirigent podílel v 60. a hlavně v 70. letech na řadě nahrávek Hany Hegerové, zemřel v lednu roku 1992 ve věku 68 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související