Hammondky se staly nástrojem sportovních stadionů, ale pronikly také na hitparády

13. červen 2022

Hlavní roli ve Vlídných tónech tentokrát hrají hammondky neboli elektrofon, nástroj, který ve třicátých letech minulého století vyvinul americký inženýr Laurens Hammond.

Spolu s Hammondovými varhanami nejprve zamíříme do Memphisu. Z tohoto kultovního hudebního města v americkém státě Tennessee vzešla kdysi slavná instrumentální skupina se zajímavým, avšak pro našince obtížněji zapamatovatelným názvem Booker T. And The MG´s.

Na vysvětlenou: Booker T. je půlka jména zakládajícího člena, varhaníka Bookera T. Jonese. A zkratka MG značí Memphis Group čili memphiskou skupinu. Pět mladíků doprovázelo ve studiu memphiské firmy Stax vokalisty různých směrů i úrovní. Ze všech členů kapely měl nejvýraznější renomé kytarista i autor Steve Cropper.

Před šedesáti roky kapela měla kapela Booker T. and The MG´s svůj první velký světový instrumentální hit Green Onions a v dalších letech přibyly další jako třeba filmová melodie Time Is Tight nebo Soul Limbo, které ve Vlídných tónech uslyšíte.

Čtěte také

Na amerických sportovních stadionech byl dříve velmi populární postavou hammondkář Eddie Layton. Ten pocházel z Philadelphie, na vysoké škole studoval meteorologii a jako vedlejší obor hudbu. Za války sloužil v námořnictvu a tam se naučil hrát na hammondky.

Po válce se hrou na tento nástroj Eddie Layton i živil. Natáčel hudbu k rozhlasovým a televizním pořadům. I když o baseballu předtím prý nic nevěděl, od roku 1967 hrál na varhany při domácích zápasech baseballového klubu New York Yankees. Později jeho služeb využívaly i další slavné newyorské sportovní kluby, hokejový klub New York Rangers a basketbalový klub New York Knicks.

Varhaník Eddie Layton, vskutku nadšený propagátor svého nástroje a také majitel obrovské sbírky modelů vlaků, natočil i spoustu alb a singlů s instrumentálkami. A několik ukázek pro vás ve Vlídných tónech máme.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.