FOTONÁVOD: Klatovské karafiáty mohou zdobit i vaši zahradu

11. březen 2022

Kdysi byly s oslavou Mezinárodního dne žen neodmyslitelně spojeny karafiáty. Tyto 2 tisíce let pěstované voňavé květiny si určitě nezaslouží být proto zatraceny. Některou z odrůd doma i v zahraničí obdivovaných Klatovských karafiátů můžete pěstovat i na vaší zahradě. Jsou mrazuvzdorné. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Karafiáty se sice množí řízkováním, ale jako řízek se bere to, co vyrůstá za listy. Ne tedy hlavní stonek, ale postranní, nekvetoucí výhony, v délce okolo 10 cm. Tyto řízky se buď sázejí (v malém) okamžitě, nebo se sáčkují po stovce a nějaký čas chladí. Po nashromáždění potřebného množství se sázejí ve velkém.

FOTONÁVOD:

Už 200 let pěstují karafiáty zahrádkáři v Klatovech. Po napoleonských válkách se do rodného města Klatov vrátil rytmistr baron Volšanský. Z francouzského města Nancy s sebou přivezl semeno drobnokvětého karafiátu. Zbytek života strávil pěstováním a zušlechťováním této rostlinky.

Odrůda Mahulena rozkvétá koncem června

On a jeho následovníci stáli za zrodem Klatovského karafiátu. Je to rostlina vytrvalá, mrazuvzdorná, s pevným stonkem, 50 až 60 cm vysokým, se žaludovým nepukavým kalichem, s celokrajnými nezoubkovanými okraji korunních plátků a pravidelnou stavbou květů o průměru 7 až 8 cm.

Pěstování a množení Klatovských karafiátů není snadné, ale dá se naučit. Používá se u nich zakořeňování hřížením, takzvané háčkování. Mladé, silnější výhony se v místě, kde budou v zemi, zbaví lístků, šikmo se naříznou, háčkem z nerezového drátu přichytnou k zemi, zahrábnou a zasypou. K části nad zemí se dá kolík, aby se nevylomila. To se dělá v létě, v červenci nebo srpnu.

Sortiment karafiátů, které dva týdny před výstavou začínají rozkvétat

Sazenice zakoření za přibližně 5 týdnů. Po zakořenění se nové sazenice oddělují, vysazují samostatně do nádob, nebo do záhonu. Příští rok už pokvetou. Množení se ale provádí ve volné půdě! Pokud chceme hřížit rostliny pěstované v květináčích, musíme je asi 10 dnů předtím vsadit do země. Postup práce vidíte na fotografiích. Nenechte se zmást tím, že rostlina je v tomto případě v květináči, ale postup byl předváděn na přednášce v místnosti.

Pokud byste se chtěli inspirovat, ve výstavní zahradě v Hostašově ulici v Klatovech se každoročně v první polovině července konají výstavy Klatovských karafiátů na záhonech i v květináčích, které se těší pozornosti zahrádkářů z celé ČR i návštěvníků ze zahraničí.“

Spustit audio

Související