Domácí trnkové olivy jsou srovnatelnou náhražkou pravých oliv

24. říjen 2021

Trnky, šípky a hložinky v těchto dnech zaměstnávají Janu Vlkovou, lektorku vaření z jedlých rostlin a autorku květinových kuchařek.

Trnky jako olivy

„Hložinky, to jsou plody, které se hodí na výrobu marmelády. Je potřeba je propasírovat, podobně jako zpracováváme např. rybíz. Protože jde o malé plody, kombinuji je s jablky, které hložinky chuťově velmi dobře doplňují,“ dělí se o nápady do kuchyně autorka květinových kuchařek.

Po podzimním snažení v její spižírně vedle marmelád nechybí ani šípkové víno, likér z kdoulovce nebo slané trnkové olivy. Zejména na ně je Jana Vlková náležitě pyšná, i na základě ohlasů ze svého okolí je považuje za rovnocennou variantu skutečných oliv.

Trnkové olivy

Ingredience
  • Na 1 zavařovací sklenici: 200 až 300 g trnek
  • 200 g soli
  • 500 ml vody
  • 500 ml rostlinného oleje
  • bobkový list (nemusí být)

Trnky přebereme, lehce opláchneme a dáme do zavařovací sklenice.

Sůl rozpustíme v teplé vodě. Trnky roztokem zalijeme. Sklenice zavíčkujeme.

Necháme tři týdny odpočívat. Roztok začne modrat a trnky se budou scvrkávat.

Slaný roztok slijeme a trnky necháme přes noc proschnout na utěrce nebo na papírovém ubrousku.

Uložíme do sklenice, zalijeme olejem a necháme ještě tři týdny odpočívat. Používáme jako olivy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.