Do lázní na neschopenku, nebo na dovolenou? Lékařka radí, na co máte nárok

31. květen 2023

Plánujete dovolenou? Pokud byste rádi udělali něco pro zdraví, místo cestování do exotických krajů nebo na přeplněné pláže zvažte dovolenou v lázních. Vyjet můžete i jako samoplátci a vaše zdraví se vám za to určitě odmění. Pokud se ale léčíte s nějakou vážnější nemocí, možná patříte k těm pacientům, kteří mají právo na lázeňskou péči hrazenou pojišťovnou.

Ještě před několika lety byly žádosti o lázeňskou péči náročnou administrativní záležitostí. Vše se ale značně změnilo od 1. 1. 2022, kdy lázeňskou péči hrazenou pojišťovnou navrhuje výhradně specialista, u kterého se léčíte.

Okruh onemocnění je z oblasti kardiologické (pacienti po infarktu nebo po operaci srdce, po mrtvici, pacienti s těžkou hypertenzí), oblast ortopedie (stavy po operacích páteře nebo kloubů, artróza vyšších stupňů apod.), oblast psychiatrie, samozřejmě také oblast onkologie nebo pacienti s onemocněním ledvin aj.

Do lázní na neschopenku nebo na dovolenou?

Specialista také stanoví, zdali je vhodná komplexní lázeňská péče plně hrazená pojišťovnou nebo jestli má daný pacient nárok pouze na tzv. příspěvkové lázně. V tom případě mu pojišťovna hradí pouze samotnou lázeňskou léčbu, ubytování a stravu si pacient hradí sám.

Kromě finanční otázky je zde další rozdíl. Využití lázeňské péče a možnost hrazení pojišťovnou je sice lákavé, na druhou stranu pokud pojedeme do lázní pouze na příspěvkovou lázeňskou péči, musíme čerpat z naší dovolené. Komplexní lázeňská péče plně hrazená pojišťovnou je vnímána jako léčba a zaměstnaný pacient tak odchází v době pobytu v lázních na neschopenku.

Zákon vs. specialista

Indikaci i nárok na lázeňskou léčbu u daných onemocnění stanovuje zákon. Na druhou stranu specialista, který návrh na lázeňskou péči podává, je změnou zákona od 1.1.2022 také povinen vyřídit veškerou administrativu a zajistit veškerá vstupní vyšetření – například EKG nebo laboratorní testy. U pacientů nad 70 let je navíc vyžadováno interní a kardiologické vyšetření, které potvrdí, že pacient je schopen lázeňskou péči absolvovat.

Administrativně je sice proces zjednodušen, pro lékaře – specialisty je ale samozřejmě větší zátěží. Zákon ale také stanovuje samotnou délku lázeňské péče, konkrétně na kterou diagnózu a na jak dlouho je léčba v daném případě účinná. V případě hrazení lázeňské péče pojišťovnou se pak pobyt nemůže zkrátit. Pouze lázeňský lékař má právo u některých diagnóz léčbu naopak prodloužit, pokud je evidentní, že pacientovi lázeňská péče na dané onemocnění velmi prospívá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.